Sprø idé skal lyse opp Rjukan

En 100 år gammel idé om speil i fjellsiden ble til virkelighet. Nå kan innbyggerne i Rjukan snart nyte sollys året rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er et litt sykt prosjekt, men vi har fått en helt enorm respons fra medier over hele verden. Det er helt fantastisk, sier ordfører Steinar Bergsland i Tinn kommune til NTB.

Roterer automatisk

Prosjektet blir omtalt som sprøtt og noe som kunne vært hentet ut fra en Donald Duck-stripe. Det hindret ikke ildsjelene i det som til nå har vært skyggenes dal hver vinter. På grunn av de høye fjellene rundt byen blir sola borte fra slutten av september til mars. Sammen med tyske ingeniører fikk man bygd og montert tre enorme speil i fjellsiden over Rjukan sentrum. Speilene roterer automatisk med sola og sørger for konstant lys på et område av torget.

– God investering

Prosjektet har kostet fem millioner kroner, en god investering mener ordføreren.

– Det var litt motstand lokalt fram til speilene ble montert, men nå tror jeg at de fleste støtter opp om dette, sier Bergsland.

Ideen om et solspeil strekker seg tilbake til da Rjukan var en travel industribygd. Da manglet man gjennomføringsevne. Men da kunstner Martin Andersen flyttet til Rjukan for ti år siden og lanserte samme idé, begynte ting å skje.

– Sprøtt

– Det er jo et Donald Duck-prosjekt. Det er ganske sprøtt, men når du tenker over det gir dette faktisk mange sideeffekter som man kanskje ikke har sett før nå, sier Andersen til NTB.

– Vi regner med at det er mange som vil komme hit for å oppleve solspeilet. Det er helt spesielt å stå i lyset nede på torget og kjenne varmen, sier Bergsland.

Solspeilet åpnes offisielt 31. oktober. Det er ventet presse fra hele verden til byen som er i ferd med å få en lysende attraksjon.

Personvernpolicy