Romjente kan få komme tilbake til Frankrike

Leonarda Dibrani sammen med sin far og søster utenfor brakken de bor i i Mitrovica i Kosovo etter å ha blitt utvist fra Frankrike. Leonarda (15) ble arrestert på skolebussen da skolen var på tur av fransk politi og behandlingen av henne har skapt store reaksjoner i Frankrike. Foto: Visar Kryeziu/AP Photo.
Leonarda Dibrani sammen med sin far og søster utenfor brakken de bor i i Mitrovica i Kosovo etter å ha blitt utvist fra Frankrike. Leonarda (15) ble arrestert på skolebussen da skolen var på tur av fransk politi og behandlingen av henne har skapt store reaksjoner i Frankrike. Foto: Visar Kryeziu/AP Photo.

Den 15 år gamle jenta som forrige uke ble pågrepet på en skolebuss i Frankrike og deportert til Kosovo, kan få komme tilbake, sier president François Hollande.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken om 15 år gamle Leonarda Dibrani har fått stor oppmerksomhet i Frankrike. Torsdag blokkerte skoleelever flere skoler i Paris i protest mot arrestasjonen og utvisningen.

Etter massivt press snudde imidlertid Hollande i saken.

– Om hun søker om å få fortsette studiene, så skal hun få komme tilbake. Men bare hun, sier han.

Lørdag sa jentas far i et intervju fra Kosovo at familien vil returnere til Frankrike uansett hva myndighetene måtte mene.

– Hvis ikke franske myndigheter lar meg returnere til Frankrike på lovlig måte, så vil jeg gå gjennom skogen, sier Resat Dibrani til AFP.

Leonardas far har imidlertid innrømmet at han løy om at hele familien hadde sin opprinnelse fra Kosovo, i håp om å øke muligheten for å få asyl i Frankrike. Det viser seg at hans ektefelle, og også Leonarda og fire av hennes fem søsken, ble født i Italia, men at familien dro til Frankrike fordi de mente det var lettere for barna å få statsborgerskap der.

Flere utenlandske elever er utvist fra Frankrike etter å ha bodd der i flere år, og Frankrikes sosialistiske regjering er under hardt press fra sine egne som følge av den tøffe innvandringspolitikken.

Enkelte parlamentarikere fra Sosialistpartiet har anklaget innenriksminister Manuel Valls for å ha forrådt partiets verdier.

En intern gransking av saken som ble offentliggjort lørdag, konkluderer med at selve utvisningen var i tråd med fransk lov.

Imidlertid kunne politiet vist bedre dømmekraft i forbindelse med pågripelsen, heter det på det franske innenriksdepartementets hjemmeside.

Saken fortsetter under bildetFranske elever demonstrerer mot at to utenlandske elever er blitt utvist og deportert til henholdsvis Kosovo og Armenia de siste dagene. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters.Franske elever demonstrerer mot at to utenlandske elever er blitt utvist og deportert til henholdsvis Kosovo og Armenia de siste dagene. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters.


Personvernpolicy