PST advarer mot ekstremisme i ny rapport

Overvåkingsbilde fra terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i 21. september. Mannen i hvit bukse er ifølge BBC en 23 år gammel norsksomalier. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Overvåkingsbilde fra terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i 21. september. Mannen i hvit bukse er ifølge BBC en 23 år gammel norsksomalier. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

I en hemmeligstemplet rapport advarer Politiets sikkerhetstjeneste mot ekstremisme i norske miljøer. Hensikten med rapporten er å gjøre offentlige etater og virksomheter bedre i stand til å beskytte seg og å forebygge terror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST sendte ut rapporten «Ekstremisme i Norge» 12. september i år, få dager etter stortingsvalget, skriver Aftenposten.

Med rapporten ønsker PST å gjøre kommuner, fylkesmenn, ulike statlige virksomheter, direktorater og departementer bedre i stand til å beskytte seg mot ekstremistiske miljøer i Norge, og forebygge framtidig terror, skriver avisen.

Legges fram i februar

Rapporten ble lagt fram av Marie Benedicte Bjørnland som er sjef i PST for Kontaktgruppen for forebygging av terrorhandlinger.

Hvem som egentlig er ekstremistene iblant oss, er hemmeligstemplet informasjon. PST ønsker foreløpig ikke å gi tilgang til en sladdet versjon av rapporten hvor taushetsbelagte og sensitive opplysninger er fjernet. Bjørnland skriver imidlertid i et brev til Aftenposten at en bearbeidet utgave blir offentliggjort når hun legger fram sin årlige ugraderte trusselvurdering i februar neste år.

– Kunnskapen i det offentlige Norge er fortsatt ganske lav om hva som foregår. Det er et fravær av strategi om hvordan vi skal møte ekstremismen som vokser fram på nett, sier førsteamanuensis ved Politihøgskolen og tidligere førstestatsadvokat i Økokrim, Inger Marie Sunde, til avisen.

Styrket mistanke

PST sa torsdag at mistanken mot en nordmann som skal ha deltatt i terroraksjonen i Kenya i september, er styrket. Uttalelsen kommer etter at BBC torsdag kveld identifiserte en av terroristene i kjøpesenteret Westgate i Nairobi som en norsk-somalisk 23-åring.

– På bakgrunn av etterforskningen så langt har PST fått informasjon som tilsier at mistankegrunnlaget om at vedkommende deltok i angrepet er styrket, skriver PST i en pressemelding.

PST-etterforskere reiste i forrige uke til Kenya for å undersøke den norske forbindelsen til terroraksjonen, der minst 67 personer ble drept og over 200 ble såret. Angrepet startet 21. september, og det skulle ta nesten fire dager før terroristenes beleiring av kjøpesenteret Westgate ble hevet.

Fant lik i ruinene

Både BBC og CNN har de siste dagene vist bilder fra opptakene som viser hvordan terroristene med tilknytning til al-Shabaab beveget seg i kjøpesenteret under angrepet. Det skal ha vært fra 5 til 15 terrorister inne i senteret, men overvåkingsbildene viser bare fire ulike menn.

Den navngitte 23-åringen fra Larvik skal ha blitt identifisert på disse bildene, men er ikke funnet etter angrepet. Ifølge PST er det uklart om han er i live.

Torsdag ble imidlertid tre forkullede lik funnet i ruinene av kjøpesenteret, og ifølge Ndung'u Gethenji, lederen av kommisjonen som etterforsker terrorangrepet, er det «svært trolig» at to av de døde er terrorister, mens den siste er en soldat.

Gjenkjent

Barndomsvenner av 23-åringen, som flyttet til Larvik med faren og søsknene i 1999, hevder de gjenkjenner ham på overvåkingsbilder de er presentert for av Østlands-Posten. De gjenkjenner spesielt gange og håndbevegelser.

Utenriksdepartementet opplyste til NTB sist fredag at de ikke har hørt noe fra 23-åringen, som skal ha reist fra Norge i 2009.

Personvernpolicy