Kina: Ny norsk regjering endrer ingenting

Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den nye regjeringen i Norge medfører ingen endring i forholdet mellom Kina og Norge, opplyser kinesisk UD til NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er helt opp til den norske regjering å bedre forholdet til Kina. Den vet hva som skal til, sier en talskvinne i kinesisk UD fredag.

– Det at utenriksminister Børge Brende og statsminister Li Keqiang er nære venner, skaper ingen endring. Denne situasjonen er skapt av Norge, og det er Norge som må løse opp i situasjonen, sier kinesisk UD, ifølge NRK.

Norges forhold til Kina har vært dårlig siden menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Nå blir det Brendes jobb å tine isfronten.

På direkte spørsmål fra NTB om det er aktuelt med en norsk beklagelse for fredspristildelingen, svarer Brende at han ikke vil «gå inn i den problemstillingen».

Les også: Brende tjente klart mest av statsrådene i 2012

– Enorm utvikling

Uavhengig av uttalelsen fra Kina fredag gjentar Brende budskapet fra tidligere i uken.

– Dette er en ny regjering. Vi ønsker sterkt at vi skal gjenskape gode forbindelser og god samhandling mellom Kina og Norge. For Norge er dette viktig, sier han.

– Jeg har personlig følt at fremstillingen av Kina enkelte ganger har blitt endimensjonal. Kina er et utviklingsland samtidig som det er et industriland, og Kina har ikke fått anerkjennelse fullt ut for de enorme fremskritt det har gjort når det gjelder utvikling, sier Brende.

Han viser til at 600 millioner mennesker er løftet ut av fattigdom de siste årene i Kina.

Les også: – Børge Brende har sagt ja til å bli utenriksminister

Lover å ta fatt

Brende har gjennom sitt verv i styret i China Council for the International Cooperation on Environment and Development vært spesialrådgiver for Kinas regjering i klimaspørsmål. Både Kinas forrige og nåværende statsminister var meget aktive i forumet.

Brende sier nå at han vil trekke seg fra rådet.

– Jeg vil si at det ikke er naturlig at Norges utenriksminister sitter i et rådgivende organ overfor kinesiske myndigheter i miljøspørsmål, sier han til Aftenposten.

Men gjennom sin jobb i Verdens økonomiske forum har Brende fått et omfattende internasjonalt kontaktnett, der det også finnes kinesere. Om det kan gjøre en forskjell, er han imidlertid usikker på.

– Dette er et mye større spørsmål enn hvem jeg har jobbet med i Kina, sa Norges nye utenriksminister på tiltredelsesdagen.

Les også: Børge Brende tatt imot med applaus

Optimisme

Både tidligere utviklingsminister Erik Solheim og Gerhard Heiberg, som har jobbet tett med Kina gjennom Den internasjonale olympiske komité (IOK), tror Brende er rett mann for å få skikk på Norges forhold til Kina.

– For første gang på tre år har jeg store forhåpninger om at forholdet til Kina kan normaliseres. Børge Brende nyter tillit i Kina, og jeg har hørt kinesere på meget høyt nivå snakke bra om ham. Dette kunne ikke vært bedre for forholdet Norge– Kina, sa Heiberg til Dagens Næringsliv tidligere i uken.

– Børge Brende er definitivt den beste mannen vi har til å løse problemene i forholdet med Kina, sa Solheim til samme avis.

Personvernpolicy