– Styrket mistanke mot terrormistenkt nordmann

Overvåkingsbilde fra terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i 21. september. Mannen er ifølge BBC en 23 år gammel norsksomalier. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Overvåkingsbilde fra terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i 21. september. Mannen er ifølge BBC en 23 år gammel norsksomalier. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier mistanken mot en nordmann som skal ha deltatt under terroraksjonen i Kenya i forrige måned er styrket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen fra PST kommer etter at på BBC torsdag kveld identifiserte en norsk-somalisk 23-åring som en av terroristene i kjøpesenteret Westgate i Nairobi på BBC.

– På bakgrunn av etterforskningen så langt har PST fått informasjon som tilsier at mistankegrunnlaget mot at vedkommende deltok i angrepet er styrket, skriver PST i en pressemelding.

PST-etterforskere reiste i forrige uke til Kenya for å undersøke den norske forbindelsen til terroraksjonen, der minst 67 personer ble drept og over 200 ble såret. Angrepet startet 21. september og det skulle ta nesten fire dager før terroristenes beleiring av kjøpesenteret Westgate ble hevet.

PST vil derimot ikke bekrefte at det er den identifiserte 23-åringen som er under etterforskning.

– Uavklart

Torsdag ble de forkullede likene av tre personer funnet i ruinene av kjøpesenteret. Ifølge Ndung'u Gethenji, lederen av kommisjonen som etterforsker terrorangrepet, er det «svært trolig» at to av de døde er terrorister mens den siste er en soldat. Det skal ha vært fra 5 til 15 terrorister inne i senteret, men overvåkingsbilder viser bare fire ulike menn.

– Jeg kan personlig ikke si noe sikkert om hvor mange døde kropper etter angripere vi kan regne med å finne, sier Gethenji.

Både BBC og CNN har de siste dagene vist bilder fra opptakene som viser hvordan terroristene med tilknytning til al-Shabaab beveget seg i kjøpesenteret da angrepet startet.

Den navngitte 23-åringen fra Larvik skal ha blitt identifisert på overvåkingsbilder fra kjøpesenteret. Han er ikke funnet etter angrepet. PST sier i sin uttalelse fredag at det er uavklart om nordmannen de etterforsker er i live.

Bakgrunn: Nordmann knyttes til terrorbilder

Gjenkjennelse

Barndomsvenner av 23-å ringe, som flyttet til Larvik med faren og søsknene i 1999, hevder de gjenkjenner ham på overvåkingsbilder de er presentert for av Østlandposten. De gjenkjenner spesielt hans gange og håndbevegelser.

– Jeg traff ham bare en gang etter videregående. Det var kanskje ett år etter at vi gikk ut, og da slet han med å få jobb. Jeg husker jeg tenkte at det var synd, for han var ganske flink på skolen, sier en skolekamerat til avisen.

Flere skolevenner forteller om en gutt som stadig ble mer opptatt av religion. Mange skal ha reagert på at han møtte på skolen med bønneteppe og at han var inne på spesielle internettsider som blant annet beskrev likvidering av amerikanske soldater.

Etter videregående skal mannen ha flyttet tilbake til Somalia.

– Ingen kontakt

Utenriksdepartementet opplyser til NTB fredag at de har ikke hørt noe fra 23-åringen, som skal ha reist fra Norge i 2009. Det er heller ikke registrert noen anmodning om hjelp fra ham selv eller familien i Norge i forbindelse med en arrestasjon i Somalia i fjor høst.

Kenyanske myndigheter har tidligere offentliggjort navn på fire mistenkte, men uten å gi mange detaljer.

Terrorangrepet ble trolig planlagt i en flyktningleir nord i Kenya, sier lederen av Kenyas nasjonale sikkerhetskomité, Asman Kamama. Han sier at landet nå vurderer å flytte på alle flyktningene som bor i leiren.

– Vi har opplysninger om at en god del skurker planla terrorangrepet fra en flyktningleir nord i Kenya. Vi må vurdere å flytte på flyktningene. FN burde ta dem til andre land, slik som Zambia, sier Kamama.

Her løper de for livet fra terroristene

Personvernpolicy