Solberg lover løft for yrkesfagene

Statsminister Erna Solberg leser regjeringserklæringen i Stortingssalen fredag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Statsminister Erna Solberg leser regjeringserklæringen i Stortingssalen fredag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Regjeringen vil gjennomføre et løft for yrkesfagene og trappe opp etter- og videreutdanning for lærere, framgår det av regjeringserklæringen som statsminister Erna Solberg leste opp i Stortinget fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil øke forskningsinnsatsen vesentlig og etablere flere verdensledende universitetsmiljøer. Det skal bli bedre hjelp til voksne med lese- og skrivevansker for å styrke arbeidslinjen.

Solberg fastslår at satsing på læreren skal gjøres til regjeringens hovedprioritet.

– Lærernes jobb er blant samfunnets aller viktigste. Visjonen er å gjøre yrket så attraktivt at det på sikt tiltrekker seg de aller beste ungdommene, sa Solberg.

Les også: Erna ber kritikerne ta det med ro

Mer forpliktende

Regjeringserklæringen er en kortversjon av den regjeringsplattformen som Høyre og Frp forhandlet fram på Sundvollen. Forskjellen er at løftene og kursendringen på flere områder gjøres mer forpliktende ved at de framføres i Stortinget.

Statsministeren sa at samfunnet i årene som kommer kan bli stilt overfor økonomiske utfordringer. Faresignalene er det allerede.

– Arbeidsledigheten har det siste året vært økende. Norske arbeidsplassers konkurransekraft er svekket. Todelingen av norsk økonomi er en viktig utfordring. Investeringene i fastlandsnæringen er kommet ned på et lavt nivå i forhold til størrelsen på norsk økonomi, advarte Solberg.

Les også: Her er Ernas regjering

Senke skattene

Regjeringen vil derfor bygge ut infrastrukturen raskere og senke skatten.

– Vi vil basere den økonomiske politikken på handlingsregelen. Den økte bruken av oljepenger skal vris tilbake i retning av investeringer i kunnskap og infrastruktur, samt vekstfremmende skattelettelser. Den offentlige pengebruken skal, innenfor handlingsregelens rammer, tilpasser situasjonen i økonomien, sa statsministeren.

Regjeringen vil bygge landet, med særlig vekt på investeringer i en mer moderne infrastruktur.

Ny virkemidler skal tas i bruk for å bygge ut veiene raskere og mer effektivt enn i dag, sa Solberg.

Stoltenberg: – Mye å være enig i

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) synes det var mye i Erna Solbergs regjeringserklæring som alle partiene er enige i. Men han er mer skeptisk til hvordan den nye regjeringen vil klare å følge opp alle løftene.

– Jeg synes det er fint at de velger å følge opp mye av det vår regjering allerede var i gang med, men det som blir det spennende, er hvordan de har tenkt å følge opp de løftene de ga før valget sammen. Det har vi ikke sett så mye av i denne erklæringen, sier Stoltenberg.

Han peker på den massive satsingen på sykehus og løftene om store veiprosjekter og er spent på hvordan den borgerlige regjeringen skal kunne kombinere dette med løftene om skattelester.

– Det fikk vi ikke svar på her, konstaterer Stoltenberg.

Personvernpolicy