Rettssaken mot Vikernes utsatt til juni

Varg Vikernes på vei inn til rettssaken mot ham i Paris torsdag. Foto: Reuters / Charles Platiau / NTB scanpix
Varg Vikernes på vei inn til rettssaken mot ham i Paris torsdag. Foto: Reuters / Charles Platiau / NTB scanpix

Rettssaken mot den tidligere terrorsiktede Varg Vikernes er utsatt til juni neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vikernes møtte torsdag i retten i Paris, tiltalt for rasistiske blogginnlegg om jøder og muslimer.

Straffesaken mot Varg Vikernes i Paris rakk ikke en gang å komme i gang, før dommerne utsatte saken til 19. juni 2014, melder VG.

På tilhørerbenken i rettssalen satt en rekke av Vikernes' støttespiller, ifølge avisa.

Torsdag ba forsvareren til Vikernes om at saken skulle utsettes på grunn av at påtalemyndigheten nylig la til 920 elementer i tiltalen, og at han ikke hadde fått god nok tid til å forberede seg på dette.

Les også: Fjerner Varg Vikernes-kunst

– Ikke dokumentasjon

Vikernes sa torsdag ifølge VG at han ikke har sett noen dokumentasjon på hva påtalemyndigheten mener han har gjort galt.

40-åringen risikerer fem års fengsel og en bot på 360.000 kroner om han blir dømt, skriver avisen Le Nouvel Observateur.

Vikernes er også tiltalt for offentlig å forsvare krigsforbrytelser.

– Jeg har en følelse av at prosedyren nå er for å redde stumpene av saken og forsvare bruken av store midler, sa Vikernes' advokat Julien Freyssinet til AFP før rettshøringen torsdag, ifølge Aftenposten.

Les også: Vikernes ber om pengestøtte til søksmål

Trakassering

Vikernes ba på Facebook og i en Youtube-video han la ut på bloggen sin om at folk møtte opp ved rettslokalet i Paris for å vise sin støtte torsdag.

«Vi trenger dere der for å dokumentere den franske regjeringens trakassering og medienes løgner», står det på tekstplakater i videoen.

Vikernes ble i juli pågrepet i en storstilt aksjon av fransk antiterrorpoliti på sitt småbruk i Corrèze, sentralt i Frankrike. De første meldingene gikk ut på at han skulle ha planlagt en terroraksjon.

Vikernes: – Skammet meg over å være norsk

Utvisning

Men nordmannen ble løslatt to-tre dager senere fordi fransk politi ikke kunne finne bevis for at han planla terror.

I stedet ble det tatt ut tiltale for rasistiske utsagn, noe som førte til kritikk mot politiet for å ha gått for høyt ut på banen.

En kommisjon har vurdert om Vikernes skulle utvises fra Frankrike. I september konkluderte den med at han «ikke utgjorde noen trussel mot republikken» og at det ikke er grunn til å utvise ham.

Men det er innenriksminister Manuel Valls som fatter den endelige beslutningen, skriver Aftenposten.

Kjøpte rifler

Vikernes ba i august også om pengestøtte til å saksøke franske myndigheter for pågripelsen og måten antiterrorpolitiet gikk fram på under pågripelsen. Ifølge Aftenposten har han samlet inn 120.000 kroner.

40-åringen beskrev i august på sine nettsider hvordan politiet skjøt for å få opp dørene, traumatiserte barna, kastet ham og hans gravide kone i fengsel og holdt dem der i to– tre dager mens hans livredde barn ble plassert hos besteforeldrene.

Politiet gikk til aksjon mot Vikernes etter at hans ektefelle Marie hadde anskaffet fire rifler. Våpnene som paret kjøpte, skulle ifølge Vikernes' advokat utgjøre et bidrag til parets ambisjoner om å være selvforsynte. (©NTB)

Personvernpolicy