Nye reaksjoner på gammelt Horne-utsagn om voldtekt

Et to år gammelt utsagn der Solveig Horne (Frp) uttalte seg om russevoldtekter og sa jenter også må ta ansvar, har fått det til å storme rundt den ferske statsråden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hornes uttalelse i 2011 kom forbindelse med at en sexolog uttalte at jenter som ikke vil ha sex, må være tydelige. Utsagnet kom etter at det hadde vært flere voldtektssaker ved ulike russearrangementer, og reaksjonene var til dels krasse.

Flere politikere - blant dem daværende kvinnepolitiske talsperson i Høyre, stabssjef Julie Brodtkorb - gjorde det tydelig at voldtekt aldri er offerets skyld. Horne, som onsdag ble utnevnt til barne- og likestillingsminister, var derimot mindre kategorisk og pekte i likhet med sexologen også på jenters atferd.

– Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både gutter og jenter har like mye ansvar, sa Horne til NRK den gangen.

– Man må gi klar beskjed om hvor langt man vil gå når man roter med en person. Alle har et ansvar for å gi beskjed om hvor langt man vil gå, sa hun.

Les også: Ny likestillingsminister får kritikk for homo-kommentar

- Har aldri ment det

På spørsmål fra ABC Nyheter om å kommentere utsagnet fra 2011, svarer Barne- og likestillingsminister Solveig Horne i dag følgende:

– Jeg har aldri ment at det er offeret som har skylden for en voldtekt. Det er bare en som er ansvarlig for voldtekt og det er overgriperen.

Hornes uttalelse for to og et halvt år siden har – i likhet med mange andre ting de påtroppende har sagt ved tidligere anledninger – fått nytt liv på sosiale medier de siste dagene. Dermed kommer også reaksjonene mot uttalelsene på nytt.

- Kunnskapsløs

- Vi mener at det selvsagt ikke er den som er utsatt for voldtekt som har ansvar for det som har skjedd, sier Lisa Arntzen i DIXI, ressurssenteret for voldtatte, til ABC Nyheter.

Selv om statsråden i dag har moderert uttalelsen sin overfor ABC Nyheter, mener Arntzen at uttalelsen den gang var kunnskapsløs.

- Dette handler ikke om likestilling – det handler om en straffbar handling en person har begått, presiserer Arntzen.

Hun mener uttalelser som dette vil prege holdninger hos 15-20-år gamle jenter som har vært utsatt for voldtekt.

– Jeg har snakket med flere unge jenter som har vært utsatt for voldtekt. De sier: «Jeg slo ikke tilbake. Jeg skrek ikke, jeg hylte ikke. Men jeg hadde klina med han først, da er det vel min skyld, da ...» Da er det vår oppgave å si at «det er ikke din skyld».

– Når det kommer et annet signal fra de som virkelig sitter på toppen og har makt og posisjon, er det klart at det påvirker om de anmelder eller ikke, sier DIXI-senterets Lisa Arntzen.

Vil møte Horne

Anne-Karin Nygård er generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening. De har over 50.000 medlemmer, og arbeider hardt for å bekjempe vold og overgrep mot kvinner.

Nygård registrerer at Solveig Horne har moderert uttalelsen sin fra 2011.

- Det var et standpunkt som ikke fremhever det vi står for. Men hun må få muligheten til å vise at hun kanskje har endret syn, og vil stå opp for kvinner som har blitt utsatt for voldtekt, overgrep og vold i det hele tatt, sier Anne-Karin Nygård til ABC Nyheter.

NKS vil invitere Solveig Horne på det store Rød Knapp-arrangementet i november, som arrangeres av kampanjen Stopp vold mot kvinner. Men først vil de be om et møte med den nye barne- likestillings- og integreringsministeren.

- Tema vil være å bli kjent med henne, og presentere oss som organisasjon. Særlig vårt arbeid innenfor likestilling, som går på vold og overgrep, og alt arbeidet vi gjør rundt integrering.

Hverken Sanitetsforeningen eller DIXI lukter statsrådblod - foreløpig:

- Vi vil gi henne en sjanse. Det folk sa for to år siden har de mulighet til å rette opp, sier Anne-Karin Nygård.

- Det ville vært problematisk å ha en slik barne- og likestillingsminister om hun sto ved dette. Men jeg skal ikke si: Nå må hun gå, det blir for krasst. Vil vil gjerne ha dialog, sier Lisa Arntzen.

Personvernpolicy