Professor tror Pedersens habilitet er håndterlig

MEGLERTOPP: Jon Gunnar Pedersen blir Siv Jensens statssekretær i Finansdepartementet.
MEGLERTOPP: Jon Gunnar Pedersen blir Siv Jensens statssekretær i Finansdepartementet.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Oslo tror spørsmålet om statssekretær Jon Gunnar Pedersens habilitet er håndterlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Gitt at han gjør det han sier, burde det ikke være noe problem at Jon Gunnar Pedersen både er deleier i et meglerforetak og statssekretær i Finansdepartementet, sier Bernt til Dagens Næringsliv.

Høyre-mannen Jon Gunnar Pedersen ble onsdag utnevnt til statssekretær i Finansdepartementet og har tatt permisjon fra jobben i Arctic Securities, et av Norges største meglerhus.

Han har satt bort forvaltningen av sin private formue og eierskapet i Arctic, som ligger i investeringsselskapet Immobiliare. Departementet undersøker nå om det kan finnes rollekonflikter.

Les også: Siv Jensens statssekretær granskes

– Svært, svært nøye

BI-professor Petter Gottschalk sa onsdag til E24 at han mente at Pedersen burde sagt opp stillingen, ikke bare søkt om permisjon.

– En mistanke vil henge ved denne personen. En mistanke om at han har en fremtidig interesse å ta hensyn til. Det vil bli stilt spørsmål om man kan stole på ham i alle sammenhenger – og det kommer til å bli brukt mot ham og regjeringen, sier Gottschalk.

Bernt mener imidlertid at dette kan gå bra, men han sier innsideinformasjon kan være et delikat problem.

– Om statssekretæren skulle få tilgang på informasjon som for eksempel kunne være børssensitiv, må han være svært, svært nøye med at slik informasjon ikke bringes videre – verken til partnere i selskapet eller til dem som forvalter hans interesser. Han må selvfølgelig heller ikke selv operere økonomisk innenfor området som måtte bli berørt, sier Bernt.

Les også: Johnsen tok imot Jensen i Finansdepartementet

Rikeste

51 år gamle Pedersen er ifølge Dagens Næringsliv den rikeste statssekretæren av alle 38 i den nye Høyre/Frp-regjeringen.

Han eier Arctic-aksjer for rundt 80 millioner kroner og hadde en årslønn i fjor på 3,5 millioner. Den blir imidlertid barbert til 841.500 i Finansdepartementet.

Pedersen sier selv at han har gjort det han kan for å hindre at han skal havne i interessekonflikter i den nye jobben.

– Jeg har gjort det som er mulig for å hindre det. Forvaltningen er overført sammen med alle rettigheter og fullmakter, også om det skulle gjelde oppkjøp eller nedsalg og så videre. Jeg har ingen påvirkning av forvaltningen. Hvis jeg skal kunne påvirke forvaltningen av mitt eierskap, må jeg innkalle til generalforsamling, sparke daglig leder og så videre, sier Pedersen til Dagens Næringsliv.

Han sier det er departementet som fortløpende må vurdere om han skulle havne i interessekonflikter på grunn av sitt eierskap i Arctic.

Før han ble megler, var Pedersen aktiv i politikken blant annet som rådgiver for arbeidsminister Kristin Clemet (H) på 1990-tallet. Nå er det Frp-leder Siv Jensen han skal jobbe for.

Ifølge Dagens Næringsliv er han hentet inn av Erna Solberg som finansminister Siv Jensens kalkulator.

Personvernpolicy