Søreide: – Gleder meg til å ta fatt på oppgaven

Ine Eriksen Søreide (H) overtar som forsvarsminister etter Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

sz6b8351: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i den nye regjeringen på vei inn til ekstraordinært statsråd på Slottet i Oslo i forbindelse med regjeringsskiftet onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ine Eriksen Søreide (H) overtar som forsvarsminister etter Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix sz6b8351: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i den nye regjeringen på vei inn til ekstraordinært statsråd på Slottet i Oslo i forbindelse med regjeringsskiftet onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norges nye forsvarsminister føler seg klar for arbeidet som venter. Ine Eriksen Søreide (H) er glad Erna valgte nettopp henne til jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste fire årene har Søreide, som er utdannet jurist, vært leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. I løpet av denne tiden har hun forholdt seg til intet mindre enn tre forskjellige forsvarsministre. Onsdag var det imidlertid hennes tur til å innta den øverste posten i Forsvarsdepartementet.

God kjennskap

– Jeg er veldig glad for å ha fått muligheten. Gjennom de fire årene som leder av komiteen har jeg opplevd å få et nært forhold til å jobbe med Forsvaret og deres embetsverk, ikke minst gjennom å ha gjort mange reiser. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med arbeidet, sier hun til NTB.

Avtroppende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) var full av lovord om sin etterfølger.

– Dette er en sektor du kjenner godt gjennom dine mange reiser, og gjennom arbeidet du har gjort som leder av utenriks- og forsvarskomiteen. Du kjenner godt til omstillingen i Forsvaret. Du vet hvordan vi nå står foran innfasingen av de nye flyene. Jeg er veldig glad for at det er du som skal inn i dette departementet når vi selv ikke vant valget, sa Strøm-Erichsen til Søreide.

Den nye forsvarsministeren var ikke dårligere til å gi ros til sin forgjenger.

– Særlig området som angår veteranene er det tydelig at hjertet ditt har banket ekstra. Jeg er veldig glad for den jobben du har gjort, sa Søreide og la til at hun gledet seg til å starte samarbeidet med det «strålende embetsverket».

Praktisk erfaring

Den ferske statsråden legger til at hun også har fått noe praktisk erfaring ut fra sin tid i komiteen.

– Jeg har fått være med på mye morsomt. Jeg har hoppet i fallskjerm ut fra helikopter, og jeg har vært med på vinterøvelser og kystvaktturer. Det har vært veldig lærerikt, forteller hun.

Søreide ønsker ikke å si hva hun tenker om eventuelle endringer i statsbudsjettet og viser til budsjettkonferansen om tre uker. Men hun er tydelig på at sikringen av kompetansen i Forsvaret fortsatt skal være en prioritert problemstilling i tiden som kommer.

Sikring av kompetanse

– At kompetansen forsvinner til næringslivet er en stor utfordring for hele offentlig sektor, ikke bare for Forsvaret. Jeg kan ikke i dag nøyaktig si hva vi skal gjøre, men det er en problemstilling vi har mye oppmerksomhet rundt. For vår del er det helt avgjørende at Forsvaret skal ha operativ ende til å kunne utføre oppgavene de har blitt bedt om. Særlig er teknisk personell en utfordring, sier hun til NTB.

Søreide påpeker at Stortinget nylig har laget en strategi som omhandler utfordringene i maritim næring i hele Norge for de neste 25 årene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus