Brende får isfronten mellom Kina og Norge i fanget

Høyres Bjørge Brende blir ny utenriksminister og overtar utenriksdepartementet etter Espen Barth Eide fra ap. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Høyres Bjørge Brende blir ny utenriksminister og overtar utenriksdepartementet etter Espen Barth Eide fra ap. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stoltenberg-regjeringen rakk ikke å ordne opp i Norges fastlåste forhold til Kina. Nå tar Norges nye utenriksminister Børge Brende (H) fatt på jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag tok Brende over som statsråd i Utenriksdepartementet etter Espen Barth Eide (Ap) ved den tradisjonelle nøkkeloverrekkelsen. Men Brende fikk ikke bare Eides nøkkel under seremonien i Victoria terrasse. I den nye regjeringen fjernes utviklingsministerposten, og Brende fikk derfor nøkkel og lovord også fra tidligere utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Gjenopprette forhold

Norges forhold til Kina har vært svært dårlig siden menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Denne isfronten blir noe av det aller viktigste Brende nå må ta fatt på.

– Vi legger avgjørende vekt på at det skal være et godt forhold til Kina. Og jeg vil gjøre det jeg kan, og det som er klokt, i forsøket på å nå den målsettingen, sier Brende.

Brende har gjennom sin jobb i Verdens økonomiske forum fått et omfattende internasjonalt kontaktnett, der det også finnes kinesere. Men om det kan gjøre en forskjell, er han usikker på.

– Dette er et mye større spørsmål enn hvem jeg har jobbet med i Kina, sier Norges nye utenriksminister.

Syria-krise

Brende får også borgerkrigen og den humanitære krisen i Syria i fanget. Men han vil foreløpig ikke si noe konkret om eller hvordan Norge skal bidra til å ødelegge president Bashar al-Assads kjemiske våpen.

– Når det gjelder dette med masseødeleggelsesvåpen, så er det bra at det er en plan for å ødelegge disse. Hvilken rolle Norge skal spille i dette er noe jeg må sette meg inn i, men regjeringen er opptatt av på en bred front å hjelpe menneskene som lider på en ufattelig måte i Syria, sier Brende.

Ikke Europa-ansvar

Brende understreket onsdag at han vil videreføre hovedlinjene i utenrikspolitikken, og han gir tydelig uttrykk for at det skal drives en aktiv Europa-politikk. Han skal imidlertid ikke selv ha ansvaret for Europa-politikken. Det legges til statsråd Vidar Helgesen ved Statsministerens kontor. Men Brende sutrer ikke av den grunn.

– Jeg mener det er en veldig klok beslutning. Det betyr at vi kan styrke arbeidet knyttet til Europa. Og Helgesen kan lite på at utenriksministeren vil jobbe aktivt for Europa-spørsmål. Vi er nå to stykker som kan slå pjaltene sammen, sier Brende.

Bekymring for bistandspolitikken

Både opposisjonen og flere humanitære organisasjoner er kritiske til at den nye regjeringen har kuttet ut utviklingsministerposten. Frykten er at bistandspolitikken vil lide, men Brende ber om en sjanse til å motbevise kritikerne.

– Vi vil videreføre et høyt nivå på norsk utviklingshjelp, men vi vil også fokusere. Vi vil være mer opptatt av resultater enn måten man er organisert på.

– Jeg håper at jeg kan leve opp til de forventningene som går på bistands- og utviklingspolitikk. La meg få en sjanse til å vise det.

Som Grete Waitz

– Jeg får følge det gamle slagordet til Grete Waitz: «Gi alt fra starten, og så øke på». Og ingen som kjenner meg setter spørsmålstegn ved mitt personlige engasjement knyttet til bistandspolitikk, sier Brende.

Brende sa onsdag at han ikke brukte lang tid på å si ja til oppdraget som Norges nye utenriksminister:

– Når den fremtidige statsministeren ringer deg og spør om du vil bli landets utenriksminister, så mener jeg det er et oppdrag man ikke kan si nei til hvis man er politisk interessert og har jobbet mye internasjonalt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus