Tine Sundtoft ny klima- og miljøminister:

Tine Sundtoft med ett ben i oljebransjen - skal rett til klimaforhandlinger

Tine Sundtoft prøver kontorstolen på sitt nye kontor som hun onsdag overtok fra sin forgjenger Bård Vegard Solhjell. Hun sitter i styret for sørlandsk oljebransjen, og skal om en måned markere Norge på klimatoppmøte. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.
Tine Sundtoft prøver kontorstolen på sitt nye kontor som hun onsdag overtok fra sin forgjenger Bård Vegard Solhjell. Hun sitter i styret for sørlandsk oljebransjen, og skal om en måned markere Norge på klimatoppmøte. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.

Høyres nye klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft er ikke bare fylkesråd i Vest-Agder. Hun er med i styringsgruppa for oljebransjens næringsklynge på Sørlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er Norges første klima- og miljøvernminister:

Tine Sundtoft, som har fått oppdatert tittelen fra miljøvernminister til Norges første klima- og miljøvernminister, er født i 1967, er gift og har to barn og bor i Lillesand i Aust-Agder.

Studerte økonomi og ledelse på BI

Fylkesrådmann i Vest-Agder siden 2005

Tidligere vært regiondirektør for NHO i Agder

Aktiv i lokalpolitikk, vararepresentant til Stortinget og politisk rådgiver på Stortinget. Generalsekretær i Unge Høyres Landsforbund 1990-1992.

Onsdag ettermiddag overtok Norges nye klima- og miljøminister Tine Sundtoft nøkkelen til departementet fra SVs avgåtte statsråd Bård Vegar Solhjell.

Hun har til nå vært fylkesråd i Vest-Agder og har en 26 år lang karriere i lokalpolitikken bak seg, men også en periode som vararepresentant og rådgiver i Høyres stortingsgruppe.

- Jeg vet at mange ikke vet hvem jeg er. Det illustrerer at journalister flest går rundt i Akersgata og ikke er rundt omkring, sa Sundtoft etter at hun og Solhjell hadde utvekslet blomster og godord, med en flokk pressefolk ringside.

- Som fylkesråd har jeg jobbet mye med konkret miljøpolitikk. Og jeg var en del av det Unge Høyre-miljøet som på landsmøtet i 1989 fikk gjennomslag for å gjøre Høyre til å bli et godt miljøparti. Så rykket Børge Brende inn som miljøvernminister i 2001, fortalte Sundtoft.

Med ett bein i oljebransjen

Det Tine Sundtoft ikke sa noe om, og som Høyre i sin presentasjon av den nye klima-og miljøministeren ikke nevnte, er hennes tilknytning til oljebransjen.

Sundtoft sitter nemlig i styringsgruppa for NCE NODE, en næringsklynge for 57 bedrifter i gass- og oljenæringa på Sørlandet.

- Du kommer jo fra en region med et sterkt oljemiljø og er jo med i styringsgruppa for en næringsklynge for det som er Norges mest klimaforurensende næringsvei – oljenæringa, NCE NODE. Hvordan vil det påvirke deg som vaktbikkje for miljø og klima?

- NCE NODE har også tatt miljøet mye mer på alvor. Vi må jo se på det globale miljøet. Nedlegger vi virksomhet slik at mer forurensende produksjon erstatter den i andre land, er det ikke bra for verdens klima, sier Sundtoft til ABC Nyheter og legger til:

- Det er riktig og viktig å trekke næringslivet inn i klima- og miløarbeidet. Og NCE NODE bringer fram nye tanker, finner fram til nye materialer i plattformene, programmer for gjenvinning etter bruk og andre tiltak, forteller Sundtoft.

Hun skryter også av norsk prosessindustrii som har fått ned sine klimautslipp kraftig.

Les også: Varsler nytt industrieventyr i Tyssedal - og Senegal

Skal rett på FNs klimamøte

Den nye ministeren har ikke lange tida på seg før hun skal representere Norge i et forum der Norge har lagt stor presitsje i å markere seg - FNs klimakonvensjon. Klimakonvensjonen skal 11. til 22. november avholde sitt 19. partsmøte i Polens hovedstad Warszawa.

- Vil du rekke å sette deg inn i FNs omstendelige klimaprosess i tide til å kunne markere Norge?

- Dette blir ikke et sololøp. Vi har et kompetent departement som har med seg mange erfarne folk. Jeg blir bare en brikke i dette, sier Sundtoft beskjedent.

Les også: Lover lukt av asfalt over hele landet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus