Den nye landbruksministeren vil ha vekk odelsloven, men:

Sylvi Listhaug: - Jeg er en stolt odelsjente

Har vært mye i fjøset: – Jeg er flasket opp på melk fra hjemgården, og er en stolt odelsjente, sier landets nye landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) - som vil avvikle odelsretten. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Har vært mye i fjøset: – Jeg er flasket opp på melk fra hjemgården, og er en stolt odelsjente, sier landets nye landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) - som vil avvikle odelsretten. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Frps Sylvi Listhaug forsikrer at hun er kompetent til å styre landbrukspolitikken i Norge: – Jeg er vokst opp på gård og er flaska opp på melk rett fra melketanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier hun til ABC Nyheter umiddelbart etter det ekstraordinære statsrådet på Slottet, der den nye regjeringen overtok.

Listhaug er kanskje det mest overraskende navnet i Erna Solbergs regjering. Frp-politikeren har politisk erfaring fra byrådet i Oslo, og har i en kronikk i 2010 karakterisert landbrukssystemet hun nå skal bestyre, som «kommunistisk».

– Det jeg skal styre etter nå, er regjeringserklæringen og samarbeidsavtalen med Venstre og KrF, ikke et debattinnlegg i 2010, forsikrer Listhaug på plenen utenfor slottet - omgitt av bestefar, mor, mann og annen familie.

Les også: – Landbruket er kommunistisk

Sylvi Listhaug åpner opp for bondeorganisasjonene

– Jeg er svært opptatt av et godt samarbeid med landbruket, sier Sylvi Listhaug.

- Jeg syns landbruk er en spennende sektor, men altfor få unge vil ta over gården. Det må vi gjøre noe med, legger hun til.

- Du kommer selv fra en ikke altfor stor gård, som ifølge Statens Landbruksforvaltning får utbetalt 371.723 kroner i statlig støtte i år. Er dette en type bruk Fremskrittspartiet vil gi livsvilkår for framover?

- Jeg er opptatt av å skape muligheter til at brukene får utvikle seg og bestemmer mer over sin egen jord, svarer Listhaug.

Les også: Her er den nye regjeringen som skal styre Norge

Stolt over uønsket odel

- Jeg er født og oppvokst på gård, har vært mye i fjøsen og er flasket opp på melk fra egen tank, sier Sylvi Listhaug til ABC Nyheter og andre journalister som spør om hennes kvalifikasjoner som landbruks- og matminister.

Hun er fra Ørskog på Sunnmøre.

- Erna Solberg framholdt som din kvalifikasjon at du er odelsjente. Det er jo ikke noe hedersbetegnelse for Frp og Høyre som ønsker å slette den århundregamle odelsloven. Ser du et paradoks i at Solberg syns det er stas med odel, likevel?

- Neida. Det er den lovgivningen som gjelder.

– Jeg er stolt over å være odelsjente! sier Sylvi Listhaug til ABC Nyheter.

Onsdag ettermiddag overtar hun nøklene til Landbruks- og matdepartementet fra Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum.

Les også: Forundret over valget av Sylvi Listhaug

Slagsvold Vedum: – Avhengig av Stortinget

Like før den symbolske overrekkelsen av nøkkelen, sa den avgåtte landbruksministeren Slagsvold Vedum til Nyhetskanalen at Listhaug vil bli avhengig av støtte i Stortinget.

Det er en sannhet med modifikasjoner, all den stund regjeringen har fullmakt til en god del endringer uten behandling i Stortinget.

Les også: – Skal ikke Knut Arild Hareide gi bøndene en unnskyldning?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus