Erna Solberg: – Ambisjoner om å bli sittende lenge

Jens Stoltenberg (Ap) gratulerte onsdag Norges nye statsminister Erna Solberg (H) og brukte tittelen hennes for første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg kvitterte med å kalle Stoltenberg en av de største statsministrene i norsk historie.

Under det historiske nøkkelskiftet onsdag, da Stoltenberg overga Statsministerens kontor (SMK) til Solberg og hennes Høyre/Frp-regjering, falt det både rosende og muntre ord mellom de to som i valgkampen sto hardt mot hverandre.

– Jeg har flere ganger hatt gleden av å ønske deg velkommen hit, men da har jeg vært statsminister og du har vært statsministerkandidat, sa Stoltenberg.

Han sa at det er en kjent sak at han har jobbet lenge og hardt for å «unngå at dette statsministerskiftet skulle skje».

Bakgrunn: Ernas historiske mannskap

– Gratulerer

– Men nå er du statsminister, og jeg skal si det jeg har sagt helt siden valgnatten: Gratulerer, sa han.

Solberg svarte med å rose Stoltenberg for den prestasjonen han har utført ved å være statsminister i en samlingsregjering i åtte sammenhengende år.

– Det er imponerende og vitner om en enorm stamina og vilje til samarbeid, sa Solberg.

Hun la også vekt på Stoltenbergs opptreden etter terrorhandlingene 22. juli 2011, og slo fast at han ved sin håndtering av katastrofen framsto som en rollemodell for alle.

– Du leverer fra deg et samfunn som for de aller fleste i Norge oppleves som bedre enn det du overtok, sa hun.

Reaksjon: Dommen over Erna Solbergs regjering

Vil bli en stund

Statsminister Erna Solberg levnet imidlertid ingen tvil om at hun har tenkt til å bli sittende på dette kontoret en stund.

– Jeg har ambisjoner om at denne regjeringen skal bli sittende i hele denne stortingsperioden, og at vi skal slåss for å bli gjenvalgt, sa Solberg.

Den historiske nøkkeloverrekkelsen startet klokka 13.05 onsdag.

Avtroppende statsminister Stoltenberg presiserte at det er et flott uttrykk for det norske demokratiet og folkestyret at skiftet skjer på en ryddig og verdig måte.

Han viste også til at SMK har et godt embetsverk, som de siste åtte årene lojalt har jobbet for Stoltenberg som regjeringssjef, og som nå vil arbeide like lojalt for Erna Solberg og hennes regjering.

Vemodig

På vei ut for siste gang var vemodig det ordet Stoltenberg brukte for å beskrive sine følelser rundt skiftet.

– Jeg har sittet i åtte år og kan ikke si jeg er lei meg. Ingen er statsminister for alltid. Men det er svært vemodig. Samtidig begynner en ny hverdag, der vi skal være i opposisjon. Det kommer til å skje viktige ting i Stortinget framover, sa Stoltenberg.

Han ville ikke gi noen vurdering av det mannskapet som Solberg har med seg, annet enn at regjeringen består av mange erfarne politikere.

– Dette er dagen for gratulasjoner. Andre vurderinger får vi komme tilbake til når de politiske sakene melder seg. Men jeg tror vi kommer til å oppleve mange eksempler på at Høyre og Frp mener noe annet i regjering enn de gjorde under valgkampen, sa Stoltenberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus