Meny

Terrorforsker blir sikkerhetskoordinator på Statsministerens kontor

Laila Bokhari blir statssekretær for Solberg

SIKKERHETSKOORDINATOR: Terrorforsker Laila Bokhari.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorforsker og medlem av 22. julikommisjonen Laila Bokhari blir statssekretær på Statsministerens kontor. Bokhari tiltrer i en nyopprettet stilling som sikkerhetskoordinator.

Det bekrefter Bokhari til ABC Nyheter.

Bokhari er statsviter, og har forsket på terrorisme og politisk motivert vold i Midtøsten. Hun ble håndpukket til 22. julikommisjonen, og avla i fjor sjefskurset på Forsvarets Høgskole. Nå blir hun ny "nasjonal sikkerhetsrådgiver".

Se listen: Her er den nye regjeringen.

Ambassaden i Pakistan

Fra 2001 til 2009 jobbet Bokhari ved Forsvarets forskningsinstitutt, Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), FNs sikkerhetsråds al-Qaida-Taliban monitoreringsteam («1267-komitéen»), Temporary International Presence in Hebron (TIPH), PRIO, NATO og OSSE.

Da hun i statsråd ble utnevnt til medlem av Gjørv-kommisjonen, arbeidet hun ved Norges ambassade i Islamabad.

Les også: Politi-professor sabler ned Forsvarets forslag til terrorlov

Etterlyst sikkerhetskoordinator

Høyre har lenge ivret for å opprette en stilling som sikkerhetskoordinator - som skal bli et slags nav i beredskaps-Norge.

Før Stortingsmeldingen om terror ble lagt frem la Høyres beredskapgruppe, ledet av Anders Werp, frem en egen rapport, der de understreket behovet for en slik rolle ved Statsministerens kontor. Hensikten er å bringe statsministeren tettere på vurderingene knyttet til samfunnets og borgernes sikkerhet.

"Det er behov for en arena hvor mulige misforståelser eller uenigheter kan avklares, med kort vei til beslutningstagerne på høyeste nivå- statsministeren og regjeringens kriseråd", står det i rapporten.

Les også: Juristforbundet refser departementenes høringsfrister

De hemmelige tjenestene

De har også vært opptatt av å styrke det operative samarbeidet mellom Forsvarets Etteretningstjeneste og Politiets Sikkerhetstjeneste, slik også Travvik-utvalget anbefalte i sin rapport i fjor. De hemmelige tjenestene har i tiår bedrevet en revirkamp, og nærmst kappet land om både midler og hva de skal ha ansvar for. I kampen mot terror er det tvingende nødvendig at disse samarbeider fremfor å konkurrere, mener Høyre.

I disse dager er det en lovendring ute på høring, der blant annet hva slags bistand tjenestene kan utveksle, er ett av temaene.

Solid erfaring

Norsk-pakistanske Laila Bokhari tar med seg lang og solid erfaring inn i det som blir en nøkkelrolle ved Statsministerens kontor. Hun satt i Regjeringens sikekrhetspolitiske utvalg fra 2006 til 2009, og har vært med i flere arbeidsgrupper i NATO.

Hun skal nå ivareta den overordnete koordineringen av sikkerhetsarbeidet på tvers av departementene -og rapportere ufiltrert til Erna Solberg.

I opposisjon hevdet Høyre at Jens Stoltenberg ofte ble skjermet for opplysninger som var vanskelig å håndtere. Det mente de var "uakseptabelt".

Les hele: Høyres beredskapsrapport

- Vi trenger en sikkerhetsleder ved Statsministerens kontor som kan ta på seg et koordineringsansvar, sa Anders Werp.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus