Ennå ingen avtale 24 timer før gjeldstaket nås

24 timer før USA når gjeldstaket, er Kongressen ennå ikke i nærheten av en avtale om å heve gjeldstaket og gjenåpne den nedstengte staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne i Senatet satt sent tirsdag kveld fortsatt i forhandlinger. Bare detaljer gjenstår, ifølge flere av medarbeiderne deres, men det hjelper lite om ikke republikanerne i Representantenes hus kan godta en lignende avtale.

Der avlyste den republikanske ledelsen en avstemning om sitt siste forsøk på en avtale da det ble klart at den ikke hadde den konservative Tea Party-fløyens støtte.

Om avtalen var blitt lagt fram for avstemning, ville den blitt vedtatt med stort flertall ved hjelp av demokratenes og de moderate republikanernes stemmer.

Les også: Timeglasset renner ut i USA

Boehner i skvis

Men republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, ville ikke ta sjansen på en splittelse i partiet som kunne true hans egen stilling.

I et intervju med WABC i New York sa president Barack Obama at Boehner ikke har kontroll over sine egne folk.

Han sa at ekstreme Tea Party-aktivister bruker ekstreme metoder som moderate republikanere ikke greier å hanskes med.

– Og resultatet er kaoset vi ser i dag, sa han og pekte på hvor vanskelig det er å få til et kompromiss med Boehner. Han sa at jo mer de konservative ser at Boehner samarbeider med ham, desto vanskeligere er det for ham blant de konservative.

– Det svekker ham. Vi har hatt flere situasjoner der vi har enighet, men når han går tilbake til sin partigruppe, viser det seg at han ikke kan kontrollere dem.

Les også: Ingen løsning i Washington i helgen

Konservativ advarsel

Boehner avlyste avstemningen kort etter at en innflytelsesrik konservativ gruppe oppfordret republikanere til å stemme imot sine lederes forslag om et budsjett og en heving av gjeldstaket.

Heritage Action for America sier at forslaget ikke stanser det den kaller den massive utgiftsposten som president Barack Obamas helsereform er.

Gruppa advarer alle republikanske kongressmedlemmer om at den foran mellomvalget neste år vil støtte andre republikanere som stiller mot dem som stemmer for alle forslag som ikke bidrar til å stanse helsereformen.

Fitch truer

Men 24 timer før fristen løper ut for å heve gjeldstaket slik at USA kan fortsette å betjene sin gjeld og finansiere statens utgifter, brer pessimismen seg i verdens finanskretser.

Kredittvurderingsbyrået Fitch truet tirsdag med å nedgradere USAs kredittverdighet på grunn av den tilsynelatende uløselige politiske striden om budsjettet og gjeldstaket.

Fitch sier de fortsatt har tro på at gjeldstaket snart blir hevet, men at striden som dras ut helt til kanten av stupet og mangelen på politisk fleksibilitet kan øke risikoen for at USA misligholder sin gjeld.

Den republikanske ledelsens siste forslag gikk ut på å finansiere staten fram til 15. desember og heve gjeldstaket fram til januar.

Lite igjen av kravene

Men den eneste betingelsen som ennå er igjen av republikanernes opprinnelige harde krav, er å kreve at medlemmer av Kongressen og deres medarbeidere selv betaler for de obligatoriske forsikringene som helsereformen krever.

Men Tea Party-fløyen gir seg ikke på sitt krav om at helsereformen enten utsettes eller fratas sin finansiering. De mest konservative republikanerne har full støtte for sin harde linje i valgkretsene sine og ser ingen grunn til å bakke ned.

Kompromissforslaget som drøftes mellom Harry Reid og Mitch McConnell i Senatet innebærer at statens myndighet til å oppta lån fortsetter til 7. februar, med mulighet for forlengelse, og at statens drift finansieres fram til midten av januar.

Om det ikke blir oppnådd enighet innen torsdag, vil staten betale trygd og andre utgifter en kort stund. Men ganske snart vil staten slippe opp for penger, noe som vil stanse finanssektoren og true verdensøkonomien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus