Halv oppreisning for Høgmo

Kolbeinn Sigthorsson scoret 0-1-målet på Ullevaal stadion tirsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Kolbeinn Sigthorsson scoret 0-1-målet på Ullevaal stadion tirsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Per-Mathias Høgmo og hans landslag fikk bare halv oppreisning for fadesen i Slovenia. Jubilanten Daniel Braatens utligning og Rune A. Jarsteins redninger ga 1-1 mot Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Island var nærmest seieren og kunne juble over plass i toeromspillet i november. Islendingene kan drømme videre om en historisk tur til VM-sluttspillet i Brasil.

Bare 6796 tilskuere møtte fram for å se Norges første hjemmekamp under Høgmo, og av dem var det et par tusen islendinger som lagde nesten all lyden.

Det var ingen norsk sprettball vi fikk se tirsdag, slik Høgmo håpet på etter den brutale bakkekontakten i Maribor, men det var ingen våt tepose heller. Norge leverte bedre takter enn i Høgmos debut, og vi fikk i perioder se fine detaljer både individuelt og kollektivt, men det ble igjen skapt altfor få sjanser.

Island tok en tidlig ledelse da Kolbeinn Sigthórsson utnyttet en norsk forsvarsfeil, men Braaten viste at bryteren definitivt var «på» i jubileumskampen da han kjempet inn utligningen og scoret Norges første mål i Høgmo-epoken.

Island måtte vinne for å være helt trygg på å ta 2.-plassen og gå videre i VM-kvalifiseringen og hadde de største sjansene i annen omgang. Nervene roet seg da Sveits tok ledelsen over Slovenia, og et par minutter etter kampslutt kunne feiringen starte.

Smaksprøve

Fra start virket Island preget av stundens alvor, og det var Norge som bestemte alt de ti første minuttene, med en smaksprøve på det offensive kombinasjonsspillet Høgmo har lovet oss. Mer enn halvsjanser ble det ikke ut av det, og i stedet scoret gjestene første gang de nærmet seg det norske målet.

Tore Reginiussen hang igjen flere meter bak resten av fireren og ødela offside da Gylfi Sigurdsson i det 12. minutt slo en stikker til Kolbein Sigthorsson. Reginiussen ble vendt av da han prøvde å rette opp missen, og Ajax-spissen scoret enkelt alene med Jarstein.

Dermed hadde Norge kommet under for niende gang på de ti VM-kvalifiseringskampene. Etter at Drillo bare to ganger på 55 kvalifiseringskamper opplevde å tape for mindre fotballnasjoner enn Norge (Island i fjor, Albania i år), risikerte Høgmo å gjøre det for annen gang på like mange kamper.

Vilje

Derfor gjorde det godt da 50-kampjubilant Braaten tok ansvar og kjempet inn utligningen etter et 50-metersløp på en flott norsk kontring etter en halv time.

Braaten fikk sin første berøring på egen halvdel og spilte opp til Tarik Elyounoussi, som flikket videre fram til Per Ciljan Skjelbred. Han vippet ballen over sin motspiller og gjennom til Braaten, som dundret forbi Ragnar Sigurdsson og fikk den avgjørende berøringen før han falt.

Høgmo fikk se sitt lag avslutte best i 1. omgang og starte best etter pause. Likevel kom Island til de største sjansene i annen halvdel.

I det 58. minutt sviktet offsidelinjen igjen, og Eidur Gudjohnsen kom gjennom. Fra spiss vinkel skjøt han mot lengste kryss, men Jarstein slo til corner. Ikke lenge etter hadde Island en dobbeltsjanse som endte med at Jarstein måtte redde alene med Birkir Bjarnason.

Alexander Tettey satte keeper på prøve med et godt langskudd rett før slutt, men seier ville vært godt betalt for Norge tirsdag.

ABC Nyheter kommer tilbake med mer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus