Erna Solbergs mannskap

Torbjørn Røe Isaksen (H) snakker med pressen i det han ankommer Sundvolden hotell mandag ettermiddag, i forbindelse med regjeringsforhandlingene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Torbjørn Røe Isaksen (H) snakker med pressen i det han ankommer Sundvolden hotell mandag ettermiddag, i forbindelse med regjeringsforhandlingene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Onsdag overtar Erna Solberg som statsminister i Norge. Under seg plasserer hun statsråder som stort sett er i 30- og 40-årene med bred politisk erfaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske medier hadde tirsdag kveld på det nærmeste listen klar over hvem Solberg angivelig tar med seg inn i regjeringskontorene. Selv om ingen av navnene og posisjonene, bortsett fra Solberg selv, er bekreftet offisielt, går mediene ut fra at følgende personer blir å finne i hennes mannskap:

Statsminister Erna Solberg (H)

Den 52 år gamle Høyre-lederen fra Bergen var de borgerliges felles statsministerkandidat i valget. Hun går til jobben med lang erfaring både som stortingspolitiker og statsråd i Bondeviks andre regjering.

Les også: Solberg bekrefter blåblå regjering

Statsråd ved Statsministerens kontor Vidar Helgesen (H)

45-åringen overtar stillingen som Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har hatt under Jens Stoltenberg. Var statssekretær i UD i årene 2001– 2005 og engasjert i det norske arbeidet med å skape fred på Sri Lanka. Fra Bodø.

Utenriksminister Børge Brende (H)

Hentes hjem fra jobb som administrerende direktør i Verdens økonomiske forum for å bekle stillingen. 48-åringen var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 2009 til 2011 og har statsrådserfaring fra Bondeviks andre regjering. Oppvokst i Trondheim.

Finansminister Siv Jensen (Frp)

44-åringen fra Oslo har ledet Frp siden 2006, og hun ble nestleder i partiet i 1999. Er utdannet diplomøkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært en sterk pådriver for å få Frp inn i regjering.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H)

48-åringen fra Bærum har lenge vært en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere og får nå ansvaret for et nytt «superdepartement». Har vært Høyres finanspolitiske talsmann siden 2001 og nestleder i en årrekke. Ledet Unge Høyre på 1990-tallet.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)

41-åringen har frontet Frps økonomiske politikk i en årrekke, både som finanspolitisk talsmann og stortingsrepresentant i årene 2005– 2013. Blir nå statsråd på ett av partiets kjerneområder. Bor på Bryne i Rogaland.

Helseminister Bent Høie (H)

Frontet Høyres tunge satsing på helsepolitikk i valgkampen og har sittet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget siden 2009. 42-åringen har vært andre nestleder i partiet siden 2010. Fra Rogaland.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H)

37-åringen har ledet forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget de siste fire årene. Tidligere leder for Unge Høyre og fast stortingsrepresentant fra 2005. Oppvokst på Strømmen og i Tromsø, men bor i Oslo.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Har bakgrunn fra Unge Høyre. 35-åringen har sittet på Stortinget siden 2009 og vært partiets arbeidspolitiske talsmann. Får nå ansvaret for ett av Høyres viktigste satsingsområder. Oppvokst i Porsgrunn.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

37-åringen fra Vestfold har de siste fire årene gjort seg bemerket som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Var andre nestleder i den særskilte 22. juli-komiteen. Satt i Frps sentralstyre i årene 1989– 99.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)

38-åringen bor i Trondheim og har hatt en rekke partiverv lokalt og regionalt. Stortingsrepresentant i årene 2005– 2013.

Næringsminister Monica Mæland (H)

45-åringen har vært byrådsleder i Bergen siden 2003, men oppvokst i Arendal. Fra 2010 har hun vært medlem av arbeidsutvalget i Høyres hovedorganisasjon. Hun kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement sammen med Elisabeth Aspaker.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp)

39 år og fra Levanger og stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag fra 2005. Leder av arbeids- og sosialkomiteen fra 2009.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp)

Medlem av Frps sentralstyre fra 2005 og byråd i Oslo i årene 2006– 2012. 35-åringen var politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe i årene 2001– 2004. Fra Møre og Romsdal, men bor i Oslo.

Kulturminister Thorhild Widvey (H)

57-åringen har bred regjeringserfaring fra Bondeviks andre regjering, både som statssekretær og statsråd. Politisk aktiv siden 1979 og stortingsrepresentant i årene 1989– 1997. Bor på Karmøy i Rogaland.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp)

Stortingsrepresentant siden 2005 og medlem av Frps gruppestyre siden 2009. 44-åringen fra Rogaland har vært politisk aktiv siden 1995 og har representert Fremskrittspartiet i en rekke komiteer på Stortinget.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker?

Selv med bare 52 år utgjør harstadværingen en tredel av Solberg-regjeringens «veterankorps» – de over 50. Innvalgt første gang i 2005, men har erfaring som vararepresentant, samt politisk rådgiver og statssekretær i Bondevik II-regjeringen. Kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement med Mæland.

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H)

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) Fylkesrådmannen i Vest-Agder blir miljøvernminister. Navnet til 46-åringen var det siste som kom offentligheten for øre tirsdag. Bak seg har hun blant annet vervet som generalsekretær i Unge Høyre og har jobbet om politisk rådgiver for stortingsgruppa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus