Dårlig tid for mannen som skal gi landet et budsjett

Som leder av finanskomiteen på Stortinget har KrF-politikeren Hans Olav Syversen en nøkkelrolle i arbeidet med å lose statsbudsjettet for 2014 i havn etter regjeringsskiftet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Som leder av finanskomiteen på Stortinget har KrF-politikeren Hans Olav Syversen en nøkkelrolle i arbeidet med å lose statsbudsjettet for 2014 i havn etter regjeringsskiftet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det blir ikke amerikanske tilstander i Norge – landet vil få et budsjett. Det lover mannen som skal lose prosessen i havn etter regjeringsskiftet, Hans Olav Syversen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som leder av den nye finanskomiteen på Stortinget får KrF-politikeren en nøkkelrolle på flere fronter når landets nye regjering skal få vedtatt sitt første statsbudsjett.

Han er ikke i tvil om at tidsfaktoren er det største problemet. Endringene i budsjettet som den avtroppende rødgrønne regjeringen la fram mandag, må nemlig på plass i løpet av to-tre uker.

– Vi har i realiteten veldig kort tid. Samtidig har vi den fordelen at budsjettet ligger her. Grunnlagsmaterialet gjør vi oss kjent med. Men kanskje man må droppe disse rundene rundt grøten i år og komme til kjernen så fort som mulig, sier Syversen til NTB.

– Jeg kan i hvert fall love at vi skal få et budsjett og slå kollegene våre i USA, sier han.

Annerledes og krevende

Så snart Erna Solbergs regjering er klar onsdag, går regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet i gang med å sette et blåere stempel på budsjettet. Når disse to partiene er blitt enige, går de til samarbeidspartiene Venstre og KrF for å enes om et budsjett som får flertall i Stortinget.

Prosessen blir annerledes enn den har vært under det rødgrønne flertallsstyret, hvor Stortinget i realiteten bare har fått et ferdig budsjett det ikke har hatt mulighet til å påvirke.

– Det blir flere ledd i budsjettbehandlingen. Før har man gjort opp dette før budsjettet er lagt fram. Nå skal man gjennom en runde – eller to eller tre eller fire – her i Stortinget, sier Syversen.

I teorien holder det med støtte fra enten Venstre eller KrF. Men det vil være svært oppsiktsvekkende om den nye regjeringen og de to sentrumspartiene ikke blir enige.

– Jeg har som et klart utgangspunkt at det skal være fire partier bak dette budsjettet, sier Syversen.

Høyre/Frp-regjeringen legger fram sine forslag til endringer til statsbudsjettet i en tilleggsproposisjon innen 8. november.

Finanskomiteens innstilling vil foreligge rundt 20. november, og 26. november er det finansdebatt i Stortinget. Budsjettet skal vedtas innen 15. desember.

Mer oljepenger?

Et stort spenningsmoment når Høyre/Frp-regjeringen legger fram sine endringer i budsjettet, er om de finner det forsvarlig å bruke mer oljepenger enn de rødgrønne legger opp til.

Høyre åpnet mandag både for omdisponeringer og en viss økning i bruken av oljepenger.

Også Syversen holder døren på gløtt for å øke farten i norsk økonomi ved å bruke mer penger. Han viser til ferske prognoser fra Norges Bank om at veksten i økonomien bremser mer enn regjeringen sier.

– Her kan det ligge et lite mulighetsvindu for den nye regjeringen hvis de ser på tallene på nytt, og at det kan være rom for litt mer penger i budsjettet hvis de leter etter det. Det blir også spennende å se hva de nye makthaverne gjør med forslag som økt studiestøtte, investeringer i nybygg, fjerning av skatteklasse 2 og økning i antallet barnehageopptak. Dette er kostbare tiltak, og flere av dem vil i tillegg ikke slå inn før i 2015-budsjettet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus