Ny regjering med få overraskelser

Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg fotografert på pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget mandag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg fotografert på pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget mandag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Miljøvernministeren er det eneste ukjente kortet i Ernas Solbergs regjeringskabal, som ellers er spekket med forhåndsfavoritter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk presse gasser seg i spekulasjoner og lekkasjer dagen før den nye regjeringen rusler ut på Slottsplassen.

Journalistene har kun igjen én eneste av 18 poster før alle statsrådene er presentert. Så gjenstår det å se om mediene er så godt orientert som de gir uttrykk for.

– Det er få overraskelser. Den eneste må være Thorhild Widvey. Det er i og for seg ingen stor overraskelse at hun blir statsråd, men få hadde ventet at hun skulle bli ny kulturminister, sier Jan Arild Snoen til NTB. Minerva-journalisten er medlem av Høyre og var tidligere med i Fremskrittspartiet – og kjenner begge partiene godt.

Lite erfaring

Av statsrådene som hittil har vært nevnt, er det kun tre som har regjeringserfaring, ved siden av Solberg. Det gjelder utenriksminister Børge Brende, kulturminister Thorhild Widvey og mannen som trolig blir statsråd ved Statsministerens kontor, Vidar Helgesen.

– Når Frp aldri tidligere har vært i regjering og det er åtte år siden Høyre sist var, så er ikke det så rart. Dette er ikke en fersking-regjering, sier Snoen og viser til at mange av regjeringens medlemmer har lang fartstid fra Stortinget.

Dette gjelder ikke minst Høyres Jan Tore Sanner, som skal lede et «superdepartement» bestående av det gamle Kommunal- og regionaldepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

– Moderat Frp-lag

Frp-leder Siv Jensen ser ut til å ha plukket ut et mannskap som i velgernes øyne framstår som moderat, mener Snoen.

Fremskrittspartiets lag ser ifølge lekkasjene ut som følger: Siv Jensen (finans), Ketil Solvik-Olsen (samferdsel), Anders Anundsen (justis), Solveig Horne (barn og likestilling), Robert Eriksson (arbeid), Tord Lien (olje og energi) og Sylvi Listhaug (landbruk).

– I tillegg til å være moderat og samarbeidsvillig i regjering, må Frp ha noen på Stortinget som tar seg av grasrota. Da kan det være smart å ha Per Sandberg som parlamentarisk leder. Han er lojal mot partiledelsen samtidig som han kan appellere til kjernevelgerne, sier Snoen.

Ukjente

På Høyre-laget til påtroppende statsminister Erna Solberg finner vi Torbjørn Røe Isaksen (kunnskap), Monica Mæland (næring), Ine Eriksen Søreide (forsvar), Elisabeth Aspaker (fiskeri) og Bent Høie (helse).

I tillegg kommer altså Sanner, Helgesen, Widvey og Brende.

Det gir en foreløpig fordeling på sju statsråder til Frp og ti til Høyre. Ifølge lekkasjene til pressen skal Høyre ha en statsråd til, slik at den endelige fordelingen blir 11-7 i favør av Solberg.

Det innebærer i så fall at Høyre skal ha miljøministeren. En av kandidatene til dette vervet er Nikolai Astrup, som til nå har vært partiets energi- og miljøpolitiske talsmann.

Les også: Flere nye statsrådposter til Frp

Oppdatert statsrådliste

Dette er siste oppdaterte liste over hvem som ifølge pressen blir statsråder.

Statsminister: Erna Solberg (H)

Finansminister: Siv Jensen (Frp)

Kulturminister: Thorhild Widvey (H)

Kommunalminister: Jan Tore Sanner (H)

Kunnskapsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H)

Fiskeriminister: Elisabeth Aspaker (H)

Justisminister: Anders Anundsen (Frp)

Utenriksminister: Børge Brende (H)

Helseminister: Bent Høie (H)

Forsvarsminister: Ine Eriksen Søreide (H)

Olje- og energiminister: Tord Lien (Frp)

Arbeidsminister: Robert Eriksson (Frp)

Barne- og likestillingsminister: Solveig Horne (Frp)

Landbruksminister: Sylvi Listhaug (Frp)

Næringsminister: Monica Mæland (H)

Les også: Den nye regjeringen - hvis ABC Nyheters lesere fikk bestemme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus