- Tester giftgass på hele familier

GASS: Statsleder i Nord Korea, Kim Jong Un, blir kraftig kritisert for forholdene i fangeleirene i landet. Nå kommer det nye skildringer om hvordan familier blir gasset i hjel i fangenskap. Foto: Ap
GASS: Statsleder i Nord Korea, Kim Jong Un, blir kraftig kritisert for forholdene i fangeleirene i landet. Nå kommer det nye skildringer om hvordan familier blir gasset i hjel i fangenskap. Foto: Ap

Ny sjokkerende rapport hevder Nord-Korea tester ut kjemiske våpen på mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble en amerikansk rapport, som bygger på vitnemål fra fanger og tidligere offiserer ved den omstridte fangeleiren Sykehus 83 i Nord-Korea, lagt frem.

I rapporten, som er skrevet av koreainstituttet ved det anerkjente John Hopkins-universitet i Baltimore i USA, kommer det frem at nordkoreaske offiserer har sett at familier ble brukt som forsøkspersoner for kjemiske og biologiske våpen. Dette skal ha skjedd på en øy utenfor Hamgyong-kysten

Familiene skal ha blitt plassert inn i gasskamre laget av glass, mens forskere overvåket effekten av gassen som ble pumpet inn.

Les også: Nord-Korea truer USA med «fryktelig katastrofe»

Gasset ned familier

En offiser som er sitert i rapporten sier han så en familie kjempe for livet mens forskerne sprøytet stadig mer gass inn i kammeret.

– Jeg så en hel familie innhalere kvelende gass. De døde i gasskammeret. Det var mor, far, en sønn og en datter, sier han.

Videre i sitt vitnesbyrd forklarer mannen at det var første gang han så at fanger er i stand til å bry seg om hverandre.

– Foreldrene kastet opp og døde, men helt til siste øyeblikk prøvde de å redde barna ved å gjøre munn-til -munn metoden, sier han, ifølge rapporten.

Les også: FN: – Omfattende og grove overgrep i Nord-Korea

Druknet spedbarn

Dette er ikke første gang det har blitt rapportert om grusomheter fra fangeleire i Nord-Korea.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om at en fange i en nordkoreansk fangeleir ble tvunget til å drukne sitt eget spedbarn i en bøtte.

Den nådeløse rapporten hevder at Nord-Korea er i stand til å produsere 4.500 tonn kjemiske midler i året, men har kapasitet til å øke til hele 12.000 tonn i året før en eventuell krig.

Rapporten la til at Nord-Korea angivelig har solgt kjemiske våpen eller teknologi til Egypt, Iran, Libya og Syria siden 1990-tallet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus