Forskere: - Arafat kan ha blitt forgiftet med radioaktivt stoff

Den tidligere palestinske lederen Yassir Arafat fotografert i sin forlegning i byen Ramallah på Vestbredden. Arkivfoto fra oktober 2004. Foto: Scanpix/AP.
Den tidligere palestinske lederen Yassir Arafat fotografert i sin forlegning i byen Ramallah på Vestbredden. Arkivfoto fra oktober 2004. Foto: Scanpix/AP.

Sveitsiske strålingseksperter bekrefter at de har funnet spor etter det radioaktive stoffet polonium på klær brukt av Yassir Arafat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette «støtter muligheten» for at den tidligere palestinske lederen ble forgiftet, melder AFP.

I en rapport det medisinske tidsskriftet The Lancet offentliggjorde i helgen legger forskerne frem vitenskapelige data som støtter presseuttalelsene i 2012 om at de hadde funnet polonium på Arafats eiendeler.

Arafat døde i Frankrike 11. november 2004, 75 år gammel, men leger klarte ikke å fastslå dødsårsaken. Det ble ikke gjennomført obduksjon den gang, i tråd med enkens ønske.

Levningene etter Arafat ble gravd opp i november 2012, og det ble tatt prøver, dels for å undersøke om han hadde blitt forgiftet, en mistanke som vokste etter attentatet mot den tidligere russiske spionen og Kreml-kritikeren Aleksandr Litvinenko i 2006.

Les også: Opplev den israelske okkupasjonen av Vestbredden

Pågående etterforskning

Etterforskningen pågår fremdeles, og blir utført av separate grupper i Frankrike, Sveits og Russland.

I rapporten fra Lancet sier åtte forskere ved Institutt for strålingsfysikk og Universitetssenteret for rettsmedisin i Lausanne at de har gjennomført radiologiske tester av 75 prøver.

38 av prøvene kom fra Arafats eiendeler, inkludert undertøy, en hatt, tannbørste, sykehuslue og sportsklær, som de fikk av den palestinske lederens enke Suha Arafat.

Disse ble kontrollert mot 37 «referanseprøver» av bomullstøy som hadde blitt oppbevart på et loft i ti år og beskyttet mot støv.

Les også: Håper å få svar på om Arafat ble forgiftet

Polonium 210

«Flere prøver som inneholdt flekker fra kroppsvæsker (blod og urin) inneholdt høyere uforklarte tilfeller av polonium 210 enn referanseprøvene», heter det i studien.

«Disse funnene støtter muligheten for at Arafat ble forgiftet med polonium 210».

Poloniumprøvene ble målt til «flere mikrobequerel», en enhet som brukes til å måle radioaktivitet. Datamodeller som beregner poloniums svært raske halveringstid, fant at disse nivåene «samsvarer med dødelig inntak av flere milliarder bequerel i 2004», sier de.

Beatrice Schaad, kommunikasjonssjef ved sykehussenteret ved Vaudoisuniversitetet, som leder instituttet, sier Lancet-rapporten er den «vitenskapelige versjonen» av det som tidligere har blitt presentert for media.

– Det er ikke noe nytt sammenlignet med det som ble sagt i 2012, sier hun til AFP.

– Det finnes enda ingen konklusjon om at han ble forgiftet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus