Hans Wilhelm Longva er død:

Espen Barth Eide: – Longva var den ultimate diplomat

Borte: En av Norges fremste diplomater, Hans Wilhelm Longva, har gått bort. Foto: NTB scanpix
Borte: En av Norges fremste diplomater, Hans Wilhelm Longva, har gått bort. Foto: NTB scanpix

Hans Wilhelm Longva, spesielt kjent for sin rolle i diplomatiet i Midtøsten, døde på Ullevål sykehus lørdag kveld. Han ble 71 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Longva døde etter en sykdomsperiode, melder NRK.

– Han var en helt spesiell diplomat. Han var den ultimate diplomat, med enorme kunnskaper – men også et vesen som gjorde at han klarte å nøste opp der hvor ingen andre fikk det til.

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide, som mottok nyheten med sorg, til ABC Nyheter.

Longva har blant annet vært ambassadør i Syria, Kuwait og Tyrkia. Han er spesielt kjent for sin rolle i diplomatiet i Midtøsten og spilte en viktig rolle som døråpner for den såkalte Oslo-kanalen i 1992.

Den tidligere ambassadøren har mottatt en rekke utmerkelser, deriblant ridder av første klasse av St. Olavs Orden og Forsvarets medalje for edel dåd.

Senest i fjor ble det resultater av hans arbeid. Norge, med Longva i spissen, bidro til å framforhandle en avtale om havgrense i en afrikansk region kjent for uro, mellom Guinea og Sierra Leone.

– To ting vil stå spesielt igjen etter Hans Wilhelm Longva, sier Barth Eide:

– Longvas innsats var helt avgjørende i det som skulle bli Oslo-prosessen. De første kontaktene med Arafat, var det han som fikk til.

– Det andre som vil stå som en bauta etter Longva, er hans innsats for folkeretten. Han arbeidet frem tilleggsprotokollene til Genevekonvensjonen, blant annet om hvilke regler som skal gjelde for ikke-statlige organisasjoner i krig.

– Også innsatsen hans for havretten, vil bli husket, fortsetter utenriksministeren.

– Det å holde orden på våre egne nærområder og så forvalte forholdene til våre naboer. Og det at han forble engasjert helt til det siste i å hjelpe land i Afrika å fastsette deres kontinentalsokkel, sier Espen Barth Eide, og føyer til:

– I tillegg til det faglige, hadde han et usannsynlig godt humør. At han beholdt det mens andre ga opp, var kanskje det som ga resultatene.

Hans Wilhelm Longva var blant annet ambassadør i Kuwait da krigen brøt løs. Der var han den mest seniore diplomaten og hadde en viktig rolle. I Beirut ble han forsøkt kidnappet. Han klarte rett og slett å stikke av fra kidnapperne og fikk reddet noen Unifil-soldater.

Artikkelen er oppdatert med minneord fra utenriksministeren

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus