32.700 flyktninger må ha sted å bo fram til 2017

Må bli boende på asylmottak: Tusener av flyktninger som har fått ja til å bli i Norge, får ikke sted å bo. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Må bli boende på asylmottak: Tusener av flyktninger som har fått ja til å bli i Norge, får ikke sted å bo. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid før svarfristen utløper, har en tredel av kommunene nå sagt ja til å bosette en firedel av de 28.000 flyktningene som venter på et sted å bo de neste tre årene. Sjekk hva din kommune har sagt her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

4700 flyktninger som har fått opphold i Norge, må forbli på asylmottak fordi det ikke finnes bosteder til dem ute i kommunene.

Og ikke nok med det: I kommende år venter Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) flere flyktninger enn før.

I april i år ba IMDi 378 kommuner om å bosette 28.000 flyktninger de neste tre årene. Svarfristen utløper senere denne måneden.

Til nå har en av tre kommuner svart ja til å ta imot cirka en firedel av de 28.000 flyktningene.

Vil du vite hva din kommune har sagt om å ta imot flyktninger? Sjekk her

700 barn venter på sted å bo

IMDi viser til en bindende avtale mellom regjeringen og kommunenes interesseorganisasjon KS og ønsker større engasjement fra kommunene for å få fortgang i bosetningen.

– Det er viktig å få klargjort hva kommunene mener skal til for å få bosatt raskere alle de 4.700 flyktningene som nå venter på å starte et normalt liv i en norsk kommune, sier assisterende direktør Bjørn Holden i IMDi til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 4.700 flyktningene har fått opphold, men så lenge ingen kommune vil ta ansvar for dem, må de bo på asylmottak. 2.500 av dem har ventet mer enn seks måneder på å bli bosatt i en kommune. 15 personer har ventet i over tre år. 700 av de som har fått opphold men venter på et sted å bo, er barn.

Les også: UDI må opprette 30-40 nye asylmottak

Tvang mot kommunene?

Nina Gran i KS er også bekymret, men hun mener bruk av tvang overfor kommunene ikke er veien å gå. Kommunene må selv vurdere hvor mange de vil ha, følge opp og tilrettelegge for, sier hun.

For få dager siden foreslo UDI i en ny beredskapsplan at kommunene må kunne pålegges å ta imot flere flyktninger.

Norske kommuner må belage seg på å ta imot flere flyktninger i årene som kommer. Årsaken er at flere blir innvilget opphold, og at Utlendingsdirektoratet (UDI) fatter vedtak raskere enn før i tiden.