Høyttalere som har alt

FANCY: Lekre høyttalere, som disse fra Scandyna, bidrar med visuell og ikke bare musikalsk stemning i rommet. (FOTO: Produsenten)
FANCY: Lekre høyttalere, som disse fra Scandyna, bidrar med visuell og ikke bare musikalsk stemning i rommet. (FOTO: Produsenten)

Du trenger kun en smartmobil eller et nettbrett, pluss et par høyttalere, for å få hi-fi over alt. Vi tester fem trådløse høyttalere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktive høyttalere har foreløpig vunnet mest innpass i den profesjonelle verden, men nå flytter teknologien inn i hjemmene. For når strømming likevel er i gang med å vippe CD-spilleren og radioen av pinnen, hvorfor ikke gå hele veien og slippe å ha et stereoanlegg stående?

En smartmobil eller et nettbrett er alt du trenger for å få musikk i stua. Resten av den nødvendige elektronikken – som forsterker og trådløs mottaker – er innebygd i høyttalerne, som dessuten kommer i flere farger.

Ved siden av å være en konkurrent til det voksne hi-fi-anlegget, er disse høyttalerne perfekte til skrivebordsanlegget eller som superhøyttalere til PC eller Mac. De kan også passe godt barnerommet, ikke minst fordi flere av modellene byr på så mange tilkoblingsmuligheter at de kan brukes som anlegg til både mobil, datamaskin, spillkonsoll og TV.

Enkle og velbalanserte


På tross av bunnpris og et skrapet utvalg funksjoner, byr Pioneer XW-BTS5 på overbevisende gjengivelse, så lenge man ikke gir dem for kompliserte oppgaver.

Pioneer WX-BTS5 har et lydbilde som imponerer med klarhet på solostemmer. Det er god balanse toneområdene imellom. Selv om WX-BTS5 er de fysisk minste i testen, er bassen ganske god på mindre krevende musikk.

Kvaliteten ligger langt over hva man kan forlange til prisen. Hvis du liker visesang eller jazz med mindre besetninger, vil du nyte renheten og romgjengivelsen. Du må bare ikke tro at du kan spille hele huset opp til fest.

Terningkast 4

Pris: 1999 kr

Designerromskip med høy WAF


Den populære Podspeakers-serien har nå fått et trådløst medlem. Scandyna SmallPod Bluetooth tåler både å bli sett og hørt.

Høyttalerne spiller riktignok ikke festhøyt. Når man skrur opp og musikken blir kompleks, går det galt. Alt trenger imidlertid ikke å være solosang. De klarer fint enklere arrangementer. Men bassen er hul.

Samlet sett er SmallPod Bluetooth en ganske vellykket høyttaler. Den vil sannsynligvis bli benyttet på steder hvor det er mer bruk for bakgrunnsmusikk enn for kritisk lytting på høyt lydnivå.

Terningkast 4

Pris: 3998 kr

Fleksibel eleganse


Pen design, rå styrke og masser av innganger. Man får imponerende mye med Scansonic S5BTL.

Førsteinntrykket er en høyttaler med en ren og fri klang, god oppløsning og et lydbilde som heller til det lyse. Det er lett å høre forskjell på en klarinett og en saksofon, og stemmer gjengis meget fint. Det er mulig å spille ganske høyt med S5BTL. Bassen er ikke overveldende, men høyttalerne lyder bare litt anstrengt når hele orkester kommer inn.

S5BTL er et overflødighetshorn av funksjoner, god nyansering og kraftoverskudd til å fylle stuen. Men den bør ha hjelp i bunnen, hvis det er vitaminrik kost på menyen.

Terningkast 5

Pris: 3695 kr

Britisk nøyaktighet


Musikken fra Q Acoustics BT3 serveres uten unødvendig maskering og farging. Og det behøver ikke gå rolig for seg, for det er masser av krefter i bakhånd her.

BT3 har klare analytiske kvaliteter. Det opplever man på vokalnumre, hvor hvert åndedrag høres klart. Lyden kunne imidlertid kommet mer fritt ut av kassen. Høyttalerne an god spille høyt og med mengder av fremdrift og energi, selv om reggae ikke er QT3-ernes livrett.

Alt i alt er det en høyttaler som har få svake sider, og som klarer det meste fremragende, noe som gjør den til en fortjent testvinner.

Terningkast 5 og «Best i test»

Pris: 4000 kr

Festdeltakere i sivil


Det første man legger merke til med Audio Pro Addon T12 er bassen. Den er god og fet, og den serveres i så store mengder at det virker naturstridig. Det må ha vært nødvendig med et solid skudd DSP-kraft for å få den inn i de bittesmå kassene.

Hvis musikken handler om fest og fart, er disse høyttalerne på topp. Bor du i leilighet, sier naboen under sannsynligvis stopp før volumkontrollen gjør det.

Audio Pro Addon T12 er ikke testens mest nøytrale og nyanserte, men det er umulig ikke å bli forelsket i de små festapene.

Terningkast 5 og «Spesielt anbefalt»

Pris: 3595 kr