Monstersyklon herjer i India

En mann prøver å holde regnet ute mens han prøver å finne dekning for syklonen Phailin i landsbyen Donkuru i Andhra Pradesh lørdag. Foto: Adnan Abidi (Reuters)
En mann prøver å holde regnet ute mens han prøver å finne dekning for syklonen Phailin i landsbyen Donkuru i Andhra Pradesh lørdag. Foto: Adnan Abidi (Reuters)

Over en halv million mennesker har gått i dekning fra syklonen «Phailin» som lørdag slo inn over østkysten av India. Syv mennesker er så langt omkommet og 18 fiskere er savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De syv døde da husene deres ble truffet av fallende trær, ifølge TV-stasjonen CNN-IBN.

Med en vindstyrke på 200 kilometer i timen kom syklonen inn over land sent lørdag ettermiddag norsk tid. De evakuerte i delstatene Orissa og Andhra Pradesh ble samlet i overfylte tilfluktsrom mens vinden rammet området preget av fiskelandslandsbyer og jordbruksland.

Stor evakuering

På forhånd var katastrofeberedskapen satt på høyeste nivå. Evakueringen av 550.000 mennesker til trygge bygninger er en av de største redningsoperasjonene i indisk historie. 450.000 er evakuert fra Orissa alene, opplyser Indias innenriksminister Sushilkumar Shinde.

SJELDENT FENOMEN: Syklonen som truer Indias befolkning er av en sjeldent ekstrem sort. Foto: AFP Photo SJELDENT FENOMEN: Syklonen som truer Indias befolkning er av en sjeldent ekstrem sort. Foto: AFP Photo

– Myndighetene vil opprettholde det høye beredskapsnivået gjennom natten og søndag da «Phailin» forventes å være en «svært kraftig til kraftig syklon» gjennom de neste tolv timene. Deretter vil den svekkes, og bli til et kraftig lavtrykk, sier en tjenestemann i redningstjenesten i Orissa.

Radarbilder viser at den enorme syklonen dekker hele Bengalbukta. Ifølge en værmelding fra USAs marine kan vindkastene komme opp i en fart på 296 kilometer i timen. Indias meteorologiske institutt forventer vindkast på opp mot 240 kilometer i timen.

Flyttet med makt

«Phailin» fryktes å bli den verste stormen i området siden 1999, da over 8.000 mennesker mistet livet. Regnet og vinden rammer et område med 12 millioner mennesker.

Mange av innbyggerne i de fattige delstatene er bekymret for sine eiendeler og har nølt med å evakuere.

– Mange mennesker har nektet å flytte på seg, og har måttet overbevises. Noen ganger har politiet måttet bringe dem til trygge steder med makt, sier innenriksminister Shinde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus