Bergenspolitiker siktet for grov korrupsjon

Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H), understreker at det er nulltoleranse for korrupsjon i offentlige tjenester i byen. Arkivfoto: Marit Hommedal (Scanpix)
Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H), understreker at det er nulltoleranse for korrupsjon i offentlige tjenester i byen. Arkivfoto: Marit Hommedal (Scanpix)

En bystyrerepresentant og to forretningsmenn fra Åsane i Bergen er varetektsfengslet, siktet for korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre ble varetektsfengslet tidligere denne uka, bekrefter politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

– De er siktet for brudd på korrupsjonsbestemmelsene. Siktelsen ble tatt ut i forrige uke. To ble varetektsfengslet onsdag og den tredje på torsdag. Strafferammen ligger på inntil ti års fengsel, sier politiadvokaten til NTB.

To har anket

De tre siktede er alle fengslet for fire uker, de to første i full isolasjon. To av dem har anket fengslingen til lagmannsretten. Politikeren skal være bystyrerepresentant for Høyre, melder Bergensavisen . Ifølge BT skal det være forretningsmennene som har anket avgjørelsen om varetektsfengsling.

Politiet bekrefter at de straffbare handlingene skal ha funnet sted i 2012. Det var Bergensavisen som først omtalte saken lørdag. Ifølge avisen skal Bergen kommune ha gått til politiet med saken da det begynte å gå rykter i forvaltningen om at en grunneier skulle ha betalt kommunalt ansatte for å få sin sak gjennom systemet. Kommunen varslet politiet om saken for tre uker siden.

– Et rykte kom oss for øret som vi umiddelbart gikk til politiet med og ba dem etterforske, sier kommunaldirektør Robert Rastad.

– Vi har selvfølgelig nulltoleranse for slike ting, og valgte å gå til politiet med det. De får vurdere om dette er en sak. Det vet jeg faktisk heller ingenting om, sier byrådsleder Monica Mæland.

Nekter straffskyld

Politikerens forsvarer Rolf Knudsen sier hans klient nekter straffskyld.

– Anklagen er tung å bære på, men han vil samarbeide med politiet og gjøre det han kan for å bidra til sakens opplysning, sier Knudsen til NTB.

Ifølge ham håper politikeren at saken skal få en snarlig avklaring.

– Han mener seg uriktig anklaget og ønsker at han skal bli sjekket ut så fort som mulig, sier advokaten.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne vil ikke bekrefte disse opplysningene. Han vil heller ikke si hvilket parti politikeren tilhører, bare at den ene siktede er representant i bystyret i Bergen kommune. Han understreker at politiet ser veldig alvorlig på saken.

Alvorlig og omfattende

– Korrupsjon opp mot offentlige myndigheter og offentlige personer er ganske alvorlig. Det blir som et angrep på systemet vårt. Dette er en ganske stor og omfattende sak. Slike saker er ganske kompliserte. Tiden vil vise hvor stor saken vil bli, sier han til NTB.

Ordfører i Bergen Trude Drevland (H) understreker at politikeren skal permitteres fra alle politiske verv.

– Det er meget trist, det er utrolig alvorlig og det er sjokkerende. Inntil man får et navn med sikkerhet fra politiet, vil 67 mennesker i bystyret synes dette er ubehagelig, sier hun til Bergensavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus