Lydlogg fra hundedrap sjokkerer dyrevernorganisasjon

– Lydopptaket illustrerer politiets holdning til dyr. Det er sjokkerende, mener dyrevernsorganisasjonen NOAH.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16. juni ble hundene Balder og Odin skutt av polititjenestemenn etter at de rømte hjemmefra i Løten. Saken ble etterforsket av Spesialenheten for politiet, men saken ble senere henlagt.

Nå har ABC Nyheter fått tilgang til lydloggen fra politiet. Loggen inneholder en samtale mellom operasjonsleder på Hamar og politibetjenten på stedet rett før hundene ble skutt og drept.

Se bildene av hundene før og etter de ble skutt øverst i artikkelen

– Lydloggen er sjokkerende. Det viser ekstremt dyrefiendtlige holdninger hos tjenestemenn i politiet, og en respektløshet for loven som folk flest vil reagere sterkt på, sier leder for dyrevernsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen til ABC Nyheter.

Les også: Mattilsynet innkaller til møte om dyretragedier

Tampaxpatruljen

Lydloggen avslører at hundene hadde roet seg og var slitne. Politiet var bekymret over at hundene skulle «livne» til igjen og miste kontrollen.

– Hadde du tatt dem med en gang så hadde vi vært ferdig med saken. Det hadde vært det enkleste, sier operasjonsleder i opptaket.

Les også: Skrekkbilder fra pelsdyrnæringen

Fordi politiet på stedet ikke hadde skutt hundene med en gang, gjør operasjonsleder narr av politimennene på stedet.

– Dere blir heretter døpt tampaxpatruljen, sier han.

Dyrevernsorganisasjon i sjokk

Martinsen er sjokkert over politiets holdninger til dyr. Hun reagerer sterkt på at operasjonsleder kaller politimennene «softe» fordi de ikke umiddelbart skjøt hundene og antydningen til at de vil bli mobbet for å ikke ha gjort det.

– Å si at å skyte «de store jævlene» vil vært det enkleste for å slippe byråkrati er helt uakseptabelt. Dette viser en praksis og holdninger som må få konsekvenser. Hvis ikke vil politiets troverdighet i dyresaker forsvinne fullstendig, sier Martinsen til ABC Nyheter.

Hun hevder at dette er nok et eksempel på at Norge trenger et eget dyrepoliti.

Les også: Krever eget dyrepoliti

- Et dyrepoliti med kompetanse og gode holdninger til dyr, er en skrikende nødvendighet innenfor politiet. Argumentene har til nå først og fremst dreid seg om at politiets evne til å beskytte samfunnet mot mennesker som begår vold mot dyr må styrkes. Denne saken viser at disse personene dessverre også kan befinne seg innenfor politiets egne rekker. Et dyrepoliti er en nødvendig for å rense opp i uakseptable holninger og utilgivelig kompetansemangel hos politiet selv, sier Martinsen.

Rasende hundeeier

Hundeeieren Ronny Solheim (48) fortalte VG i juni at han ble sint på politiet da han forsto hva som hadde skjedd.

Han hadde lett etter de rømte hundene i flere timer og trodde hundene var i sikkerhet da han fikk telefon fra operasjonssentralen ved politiet i Hamar om at hundene var blitt funnet.

Les også: Katten Pusi ble skutt med luftpistol

Ifølge eieren var de to grand danoisene rolige og snille hunder.

– Jeg ble utrolig opprørt og sint. Jeg trodde de hadde blitt tatt vare på, men så er kroppene deres fulle av skudd. De er skutt så mange ganger at det er vanskelig å telle, og det er også flere streifskudd som har gått inn og ut av huden. Den ene hunden hadde også et større antall skudd i frambeina. Hundene må ha lidd mye under denne «avlivningen», sa Solheim til VG.

Les også: Forsker tror ikke på endringer i politiets kultur

Etterforskningsleder Rune Strand ved politiet i Hamar bekrefter overfor VG at politiet skjøt hundene.

- Politiet på stedet følte seg truet av hundene, og vurderte det derfor som at de ikke hadde noe annet valg enn å forsvare seg selv. Hundene opplevdes som ekstremt aggressive, fortalte han til VG.

Finnes flere lydfiler

Ronny Solheims kjæreste Maria Ingeborg von Bremen forteller at hun og Solheim har fått flere lydfiler av politiet.

– Flere av lydfilene er i samme sjanger. Det virker som om agendaen var å få hundene skutt for en hver pris, forteller hun.

Bremen frykter at det er flere som har opplevd det samme som hun og Solheim.

– Dette vitner om en ukultur i politiet som er helt uholdbar og lite profesjonell, mener Bremen.

Les også: Hund avslørte barnemishandling

Ulovlig opptak

Opptaket går nå rundt i sosiale medier og har fått flere reaksjoner. Også politiet har merket seg opptaket og mener at hundeeieren har gjort en ulovlig handling ved å legge ut samtalen for offentligheten.

– Opptaket var taushetsbelagt. I tillegg har de bare lagt ut den delen av opptaket som passer dem, hevder påtalesjef i Hedmark, Kjell Kristian Ukkelberg overfor ABC Nyheter.

Han forteller at det ikke er noe ukultur overfor dyrevern i politiet. Likevel tar politiet avstand fra kommentarene mellom operasjonsleder og politibetjenten i lydopptaket.

– Det var en situasjon sent på kvelden hvor politiet hadde mye å gjøre. Der det kom noen uheldige kommentarer mellom to kolleger. Dette tar vi avstand fra og har tatt opp dette internt. Men det hadde ingenting med hvordan vi håndterte situasjonen å gjøre, sier Ukkelberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus