USA har tatt til fange pakistansk Taliban-leder

Latif Mehsud, en av lederne for Taliban i Pakistan, er tatt til fange av amerikanske soldater i en militæroperasjon, opplyser USAs utenriksdepartement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan bekrefte at amerikanske styrker har tatt terroristlederen Latif Mehsud til fange, sier pressetalskvinne Marie Harf.

Ifølge Harf er Latif Mehsud en av de øverste lederne i Taliban i Pakistan og en nær fortrolig av gruppens øverste leder, Hakimullah Mehsud. Taliban har stått bak angrep mot amerikanske diplomater i Pakistan og har også truet med angrep på amerikansk jord, understreker hun.

USA vil foreløpig ikke si noe offisielt om hvor og hvordan Latif Mehsud ble pågrepet. Pentagon opplyser imidlertid at han holdes fanget i Afghanistan.

– Brakt til Bagram

Avisa The Washington Post skriver at det er flere motstridende versjoner om hvor og hvordan pågripelsen foregikk.

Militæraksjonen skjedde for en uke siden, ifølge avisa.

Guvernøren i Lowgar i Afghanistan, Arsallah Jamal, sier Mehsud ble pågrepet mens han kjørte langs hovedveien mot Kabul øst i provinsen. Han skal ha vært sammen med to eller tre andre menn i en bil.

Talsmenn for Afghanistans president Hamid Karzai bekrefter overfor Washington Post at en Taliban-leder er pågrepet i i Lowgar og brakt til den amerikanske basen Bagram.

Pakistansk Taliban bekrefter at Mehsud er tatt til fange, men har en annen versjon av hva som skjedde. De sier han ble pågrepet av den afghanske hæren ved en grenseovergang til Pakistan i Khost-provinsen i øst.

Taliban-lederen skal da ha vært på vei tilbake etter å ha hatt møter for å diskutere utveksling av Taliban-fanger mot penger.

Aksjoner i Afrika

Aksjonen kommer bare dager etter at amerikanske styrker pågrep Anas al-Liby, en lederfigur i al-Qaida i Libya, i en operasjon i Tripoli.

Denne operasjonen har vakt stor forargelse i Libya, og pågripelsen av Latif Mehsud skal på lignende vis ha opprørt Afghanistans president Hamid Karzai.

I forrige uke slo amerikanske soldater også til mot en al-Shabaab-topp i Somalia, men uten at de klarte å pågripe ham.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus