Rundt 50 flyktninger omkom i nytt forlis

Flere titalls flyktninger, blant dem rundt ti barn, mistet livet da en båt med flyktninger kantret og sank mellom Sicilia og Lampedusa. Foto fra den maltetiske marine / EPA / NTB scanpix.
Flere titalls flyktninger, blant dem rundt ti barn, mistet livet da en båt med flyktninger kantret og sank mellom Sicilia og Lampedusa. Foto fra den maltetiske marine / EPA / NTB scanpix.

Minst 50 flyktninger omkom da en båt kantret og sank mellom Sicilia og Lampedusa fredag. Rundt 200 ble reddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA var det et titall barn blant de omkomne, men det endelige tallet på omkomne er ennå usikkert.

Maltas statsminister Joseph Muscat sier 27 er bekreftet omkommet, men at tallet vil stige, «kanskje dramatisk».

Stor redningsaksjon

Et maltesisk fartøy har plukket opp rundt 150 overlevende, mens 50 skal være tatt om bord i et italiensk marinefartøy.

Ulykken skjedde omkring 100 kilometer fra Lampedusa, og de overlevende vil bli fraktet dit.

Flere marinefartøyer fra både Italia og Malta deltar i redningsarbeidet, i tillegg til to italienske redningshelikoptre, opplyser italienske og maltesiske militærkilder.

En talsmann for Maltas marine sier værforholdene i området er vanskelige med sterk vind, men at redningsoperasjonen pågår.

Afrikanske flyktninger

Båten ble oppdaget av et militærfly fra Malta ved 16-tiden norsk tid. Maltas marine opplyser at båten tydeligvis var i vansker. Flyktningene begynte å bevege seg i båten for å fange oppmerksomheten til mannskapet på flyet, noe som fikk båten til å kantre, ifølge ANSA.

Mannskapet på flyet kastet ut en redningsflåte.

Ifølge BBC kommer flyktningene fra Somalia og Eritrea, men det er foreløpig ikke bekreftet av offisielle kilder.

Patruljer

– Ulykken er en dramatisk bekreftelse på den kritiske situasjonen Italia står overfor når det gjelder flyktninger, sier Italias statsminister Enrico Letta til ANSA.

EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström sa at hun fulgte redningsoperasjonen med uro og sørgmodighet, og hun kondolerte familiene som er rammet.

– Dette viser hvor mye det haster å få på plass en stor Frontex-innsats med patruljer i Middelhavet, for å raskt oppdage og hjelpe båter i nød.

Strøm av båtflyktninger

Forliset skjedde en drøy uke etter at over 300 mennesker mistet livet da en båt med over 500 afrikanske flyktninger kantret og sank utenfor øya Lampedusa.

Tidligere fredag ble over 500 mennesker plukket opp fra fem småbåter i Middelhavet av flere handelsskip.

Lenger sør i Middelhavet, utenfor Alexandria i Egypt, druknet tolv flyktninger da båten de var om bord i, sank. 116 flyktninger ble reddet opp av sjøen i live.

Sikkerhetsmyndighetene i Alexandria opplyser til BBC at det blant de overlevende er 40 personer fra Syria, 72 fra Palestina og fire fra Egypt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus