Nazidømte Erich Priebke (100) død

Nazidømte Erich Priebke (t.h.) er død, 100 år gammel. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Nazidømte Erich Priebke (t.h.) er død, 100 år gammel. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere tyske SS-offiseren og livstidsdømte Erich Priebke er død, 100 år gammel, opplyser hans advokat. Helt til det siste nektet han å ta avstand fra sin nazifortid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Priebke døde i Roma fredag og etterlot seg både skriftlige dokumenter og en video der han nekter å ta avstand fra sin nazistiske fortid, opplyser advokat Paolo Giachini.

«Det var slik jeg så verden, mine idealer, som var måten vi tyskere oppfattet verden på. Og det knyttes fortsatt en viss egenkjærlighet og ære til det», skrev Priebke ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

– Politisk er det imidlertid en annen sak. Nasjonalsosialismen forsvant etter nazistenes nederlag, og i våre dager har den ingen sjanser til å komme tilbake, sier Giachini til ANSA.

Utlevert fra Argentina

Priebke ble utlevert fra Argentina til Italia i 1995. I 1998 ble han funnet skyldig i å ha deltatt i massakren på 335 sivile italienere utenfor Roma i 1944, og dømt til fengsel på livstid.

Les også: Nye Holocaust-funn sjokkerer

Blant dødsofrene for massakren han ledet, var mange jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter andre verdenskrigs slutt greide Priebke å rømme til Sør-Amerika, der han i mange år levde ubemerket som pølseforhandler. I 1994 greide amerikanske fjernsynsfolk å oppspore ham, og året etter ble han utlevert til Italia.

Ut av husarrest

På grunn av sin høye alder ble Priebke satt i husarrest, som han slapp ut fra i 2007. Løslatelsen høstet stor kritikk, blant annet fra det jødiske samfunnet.

Riccardo Pacifini, lederen for det jødiske samfunnet i Italia, sier han ikke beklager at Priebke nå er død.

– I alle disse årene så vi aldri et eneste tegn til anger fra ham, sier han til italienske medier.