Reinpolitiet kan være avleggs

Norske reindriftsamers landsforbund ville først endre navnet på Reinpolitiet. Men nå vil de heller ha en diskusjon om hva den femten mann store politistyrken skal holde på med. Arkivfoto: NTB scanpix
Norske reindriftsamers landsforbund ville først endre navnet på Reinpolitiet. Men nå vil de heller ha en diskusjon om hva den femten mann store politistyrken skal holde på med. Arkivfoto: NTB scanpix

To nye navn for Reinpolitiet er allerede presentert. Men næringa sier de likevel kan akseptere det tidligere så omstridte navnet. - Skal rein være troppens prioritet, så er Reinpolitiet ok, sier styreleder Nils Henrik Sara i Norske reindriftsamers landsforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele politinorge skal omorganiseres. I en egen prosess er nå også Reinpolitiets navn og fremtid oppe til debatt.

For to år siden tok Norske reindriftsamers landsforbund (NRL) opp muligheten av å endre navn på Reinpolitiet.

De mente navnet bidro til å stigmatisere en hel næring ved å knytte sammen «rein » og «politi ».

Nå foreligger det forslag til to nye norske navn, men NRL er noe overraskende åpne for å beholde Reinpolitiet som navn på styrken som har sitt hovedkontor i Hammerfest.

Styreleder Nils Henrik Sara i NRL sier de likevel kan akseptere navnet Reinpolitiet, men at styrken da bør bli landsomfattende og ha rein som sin prioritet. Foto: Thomas Vermes/ ABC NyheterStyreleder Nils Henrik Sara i NRL sier de likevel kan akseptere navnet Reinpolitiet, men at styrken da bør bli landsomfattende og ha rein som sin prioritet. Foto: Thomas Vermes/ ABC Nyheter

- Vi ønsker en avklaring av oppgavene for politiet, og har bedt om et møte med Politidirektoratet. Hvis 70-80 prosent av oppgavene har med reindrifta å gjøre, så må vi vurdere å beholde navnet, sier styrelederen Nils Henrik Sara.

Utmarks- eller Fjellpoliti

I høst sendte direktoratet ut forslag om at to nye norske navn kan være aktuelle: «Utmarkspoliti » og «Fjellpoliti ». Det samiske navnet vil - ved en endring - være det samme for de to alternativene: «Meahccepolitiija ».

«Bakgrunnen for rangeringen er ønsket om å velge noe helt nytt, som kan signalisere helt klart spesialenhetens oppgaver », heter det i et brev fra POD til Reindriftsforvaltningen.

Les også: Reindriftssamene krever 25 prosent i årets oppgjør

NRL-lederen sier at hvis det ender med at man beholder navnet Reinpolitiet, så mener han det vil være naturlig at politistyrken blir landsomfattende.

- Men vi har altså ikke konkludert. Men skal styrken ha rein som prioritet, så er Reinpolitiet ok, sier Nils Henrik Sara.

Dagens leder av Reinpolitiet, Per Valved, påpeker at det var representanter fra reindriftsnæringen som i 2011 tok opp behovet for å endre navnet.

- De refererte til at det var en stigmatisering av næringen at de skulle ha behov for et eget politi, sier han.

- Det er hva reindriftsnæringen mener som er viktig. Selv skulle jeg gjerne ha fortsatt med Reinpolitiet som navn, sier styrkens sjef som mener at det ikke ligger an til noen endringer av oppgavene de fyller, selv om navnet skulle endres.

- Vi har et forslag som ligger fast: Utmarkspolitiet, sier Per Valved.

Fauna- og miljøkrim

Den lille politistyrken består av femten personer og involverer tre politisdistrikt etter dagens ordning: Hele Finnmark og Nord-Troms.

Les også: Reinflokk funnet ulovlig drept

Reinpolitiet ble i sin tid opprettet for å etterforske reintyverier fra fastboende mens dyrene var på sommerbeite langs kysten.

Dette problemet er nå så godt som borte, og styrken har blitt mer brukt til oppsynsvirksomhet, reinbeitekonflikter på vinterbeitene og bekjempelse av fauna- og miljøkriminalitet.

- Reinpolitiet har fått et videre arbeid enn bare det med rein, sier også NRLs styreleder Nils Henrik Sara.

Han sier at de har opplevd problemer med dagens navn.

- Folk tror styrken skal verne om reindrifta. Når de har blitt bøtelagt, så tror folk at det er et eget politi som skal verne om reindriftas interesser, sier Sara som også understreker at organisasjonen altså ikke har konkludert i navnespørsmålet.

- Men blir det en endring, så er det samiske navnet dekkende. Hva det derimot blir hetende på norsk, det er det samme for oss, sier Nils Henrik Sara til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus