OPCW får Nobels fredspris 2013

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen tildeles Nobels fredspris. – God og ukontroversiell prisvinner, mener NUPI-direktør Ulf Sverdrup. – Jeg er henrykt, sier leder for det svenske forskningsinstituttet SIPRI, Tilman Brück.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om OPCW:

* OPCW står for Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, eller Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.

* Organisasjonen skal overvåke utbredelsen av kjemiske våpen og arbeide for at FN-konvensjonen som forbyr våpnene, overholdes.

* De aller fleste land i verden, 189, er medlemmer.

* To land, Israel og Myanmar, har ikke ennå ratifisert konvensjonen om kjemiske våpen.

* Ytterligere fem stater har ifølge OPCW verken signert papirene eller sagt at man etterlever konvensjonen. Disse landene er Angola, Egypt, Nord-Korea, Sør-Sudan og Syria, oppgir organisasjonens hjemmeside.

* Andre kilder omtaler Syria som medlem etter at landet har underskrevet nødvendige dokumenter i høst og uttalt at landet vil følge konvensjonen mot kjemiske våpen.

* Konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen ble inngått i 1993 og trådte i kraft i 1997.

* Norge sluttet seg til konvensjonen fra begynnelsen i 1993.

(Kilder: OPCWs hjemmeside , Wikipedia, Store Norske Leksikon)

OPCW er den internasjonale organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen. Organisasjonen har 189 medlemsland.

Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland sa under kunngjøringen at OPCW har definert kjemiske våpen som et folkerettslig tabu.

– Bruk av kjemiske våpen i konflikten i Syria har understreket behovet for å arbeide mot å avskaffe slike våpen. Enkelte medlemmer har ikke overholdt fristen som var i 2012, for å ødelegge sine kjemiske våpen, dette gjelder særlig USA og Russland, sier Torbjørn Jagland.

– Komiteen vil med denne prisen til OPCW bidra til elimineringen av kjemiske våpen, fortsetter han.

Selv om OPCWs arbeid har blitt aktualisert ved at organisasjonen samarbeider med FN for å gjennomgå og destruere Syrias kjemiske våpen, understreker Jagland at organisasjonen ble nominert før det kjemiske angrepet i Syria. OPCW har også blitt nominert flere ganger tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i år 20 år siden Konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen ble inngått og organisasjonen ble stiftet. De eneste landene som ikke er medlemmer av OPCW, er Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea, Sør-Sudan og Syria.

Bakgrunn: Dette arbeider OPCW med

– Lite glamorøst arbeid

- Jeg er henrykt over at OPCW har vunnet. Det er en velfortjent vinner og viser viktigheten av internasjonalt samarbeid i kampen mot masseødeleggelsesvåpen, sier direktør Tilman Brück i Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

OPCW implementerer konvensjonen mot kjemiske våpen, og har skritt for skritt bygget opp kapasiteten til å gjøre konvensjonen mulig i praksis, sier Brück.

- Selv om de har blitt kjent særlig for sitt arbeid i Syria, er det det langsiktige, lite glamorøse arbeidet som gjøre dem til en så velfortjent vinner, og gjør dem i stand til å bistå i krisesituasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror også OPCWs eksistens har bidratt til å gjøre avtalen mellom Russland og USA om Syria mulig, mener SIPRI-direktøren.

- God og ukontroversiell prisvinner

- Dette er enda en pris til en internasjonal organisasjon som jobber med viktig nedrustningsarbeid for å fjerne forferdelige våpen, sier direktør i Norsk utenrikspolitisk institutt, Ulf Sverdrup, til ABC Nyheter.

- Det er en god og ukontroversiell prisvinner. Sverdrup mener situasjonen i Syria har aktualisert spørsmålet om masseødeleggelsesvåpen.

- OPCW er nærmest et slags utøvende organ, som overvåker destruksjon av kjemiske våpen i tråd med internasjonale avtaler, sier Sverdrup.

– Ikke vanskelig å bli enige

På spørsmål fra salen om hvorvidt 16 år gamle Malala Yousafzai hadde blitt forkastet som kandidat fordi man var bekymret for hennes sikkerhet, sier Jagland at de aldri kommenterer hvorfor andre kandidater ikke når opp. På generelt grunnlag er sikkerhet for kandidatene viktig, sier lederen for Nobelkomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er alltid en stor utfordring å velge riktig, men det var ikke vanskelig å oppnå enighet om å gi prisen til OPCW etter at vi hadde hatt gode diskusjoner, sier Jagland.

NRK meldte en drøy time før kunngjøringen at prisen ville gå til OPCW.

François Hollande mener tildelingen er et klart budskap fra juryen:

Saken oppdateres.

Saken fortsetter under bildet