Fredsprisen går til global vaktbikkje

Nobels fredspris 2013 går ifølge NRK til Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Foto: Peter Dejong (AP Photo)
Nobels fredspris 2013 går ifølge NRK til Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Foto: Peter Dejong (AP Photo)

En drøy time før nobelkomiteens kunngjøring kunne NRK allerede melde at kanalen erfarer at årets fredspris går til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Det er nå bekreftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg offentliggjøringen direkte:
Fakta om OPCW:

  • OPCW står for Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, eller Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.
  • Organisasjonen skal overvåke utbredelsen av kjemiske våpen og arbeide for at FN-konvensjonen som forbyr våpnene, overholdes.
  • De aller fleste land i verden, 189, er medlemmer.
  • To land, Israel og Myanmar, har ikke ennå ratifisert konvensjonen om kjemiske våpen.
  • Ytterligere fem stater har ifølge OPCW verken signert papirene eller sagt at man etterlever konvensjonen. Disse landene er Angola, Egypt, Nord-Korea, Sør-Sudan og Syria, oppgir organisasjonens hjemmeside.
  • Andre kilder omtaler Syria som medlem etter at landet har underskrevet nødvendige dokumenter i høst og uttalt at landet vil følge konvensjonen mot kjemiske våpen.
  • Konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen ble inngått i 1993 og trådte i kraft i 1997.
  • Norge sluttet seg til konvensjonen fra begynnelsen i 1993.

(Kilder: OPCWs hjemmeside , Wikipedia, Store Norske Leksikon)

Følg annonseringen av Nobels fredspris direkte her

Nyheten gikk verden rundt i løpet av få minutter.

Syria

OPCW samarbeider for tiden med FN i arbeidet med å gjennomgå og destruere Syrias kjemiske våpen.

Syria er ett av få land som ennå ikke er medlem i organisasjonen, som teller 189 medlemsland. De eneste andre ikke-medlemmene er Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea og Sør-Sudan.

Syria har for øvrig sagt at de nå følger Kjemivåpenkonvensjonen (CWC) og signalisert at landet vil signere og ratifisere den. I så fall blir Syria automatisk også medlem av OPCW.

Et annet moment som taler i favør av at OPCW får Nobels fredspris, er at det er 20 år siden den internasjonale konvensjonen mot slike våpen ble åpnet for undertegning.

Taus Jagland

NRK har en sterk historie med å forhåndsrapportere vinnere, melder Reuters, som i likhet med blant andre Deutsche Presseagentur (DPA) og det svenske nyhetsbyrået Tidningarnas Telegrambyrå (TT) raskt brakte videre NRKs melding.

Nobelkomiteen vil som vanlig ikke direkte kommentere spekulasjonene før den offisielle kunngjøringen klokken 11.

– Det er viktig å være klar over at fredsprisen ikke gis til det en person eller organisasjon kommer til å gjøre i fremtiden. Den gis til det vedkommende har gjort, sa komitéleder Thorbjørn Jagland fredag morgen.

– Alle som har arbeidet for fred vil det alltid være noe å utsette på. Så jeg forventer at det også i år blir litt debatt. Noen vil komme med innvendinger, mens andre vil komme med sterk støtte, la han til.

Ødelegge og beskytte

OPCW har sete i Haag i Nederland. Organisasjonen ble opprettet for å overvåke konvensjonen om kjemiske våpen, som trådte i kraft i 1997.

OPCW har fire hovedarbeidsoppgaver:

Ødelegge alle eksisterende kjemiske våpen under internasjonal kontroll, overvåke kjemisk industri for å hindre at nye våpen blir produsert, bistå og beskytte medlemsland mot kjemiske trusler og fremme internasjonalt samarbeid.

Flere hundre drept

OPCW har siden midten av august vært på plass i Syria for å undersøke påstander om at det blir brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria.

Allerede i april påsto USA at slike våpen er blitt brukt, men det var først med angrepet i Ghouta 21. august at problemet havnet øverst på den internasjonale dagsorden. Flere hundre mennesker ble drept i angrepet, og OPCWs eksperter slo fast 16. september at det ble brukt saringass i angrepet.

Under trussel om angrep fra USA, gikk Syria med på å overlate sine lagre av kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet.

Les også: Malala føler hun ikke fortjener fredspris


Hvem synes du bør få Nobels fredspris i år?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus