HRW: Syriske opprørere massakrerte sivile

Syriske opprørere drepte minst 190 sivile syrere og tok over 200 til fange da de rykket inn i Latakia-provinsen 4. august i år, slår Human Rights Watch fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 67 av ofrene ble trolig regelrett likvidert da opprørerne tok kontroll over flere landsbyer der innbyggerne er alawitter og støtter president Bashar al-Assad, går det frem av en fersk rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen.

Opprørerne tilhørte de to islamistgruppene Den islamske staten Irak og Sham og Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, som fortsatt holder fangene, flesteparten av dem kvinner og barn, konstaterer Human Rights Watch.

Alt tyder på at drapene og overgrepene som ble begått av opprørere i Latakia, var krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, mener menneskerettighetsorganisasjonen.

Nøye planlagt

– Disse overgrepene ble ikke begått av banditter. Denne operasjonen var et koordinert og planlagt angrep mot sivilbefolkningen i disse alawitt-landsbyene, sier Joe Stork som er fungerende leder for HRWs virksomhet i Midtøsten.

Human Rights Watch har tidligere også dokumentert krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av syriske regjeringsstyrker. HRW mener nå at det er på høy tid at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) behandler Syria-konflikten.

Mange grupper

Rapporten om hendelsene i Latakia-provinsen bygger blant annet på intervjuer med 35 personer i området, blant dem overlevende, medisinsk personell, opprørere og aktivister på begge sider i konflikten.

Minst 20 ulike opprørsgrupper deltok i offensiven mot alawitt-landsbyene i området, som pågikk i 14 dager.

De fem opprørsgruppene Ahrar al-Sham, al-Nusra-fronten, Suquor al-Izz, Den islamske staten Irak og Sham og Jaish al-Muhajireen wal-Ansar var ifølge rapporten særlig aktive og gjorde seg skyldige i krigsforbrytelser.

Drept med overlegg

Human Rights Watch har også gjennomgått bilder og video-opptak fra offensiven, samt sykehusjournaler.

På bakgrunn av dette slår de fast at 67 av de 190 sivile som ble drept, ble drept på ulovlig vis. I rene ord vil det si at de ikke falt i kamp, men ble likvidert med overlegg.

For de øvrige som ble drept, trengs det ytterligere undersøkelser for å fastslå omstendighetene, konkluderer HRW. 43 av de drepte var kvinner, barn og gamle.

Må forby våpenleveranse

Human Rights Watch mener FNs sikkerhetsråd straks må forby våpenleveranser til alle parter i krigen i Syria, også til vestlige land og land som forsyner opprørerne med våpen.

– De syriske ofrene for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten har måttet ventet altfor lenge på at Sikkerhetsrådet skulle sende et klart budskap om at de ansvarlige for disse forferdelige overgrepene blir stilt til ansvar, og overføre Syria-krigen til ICC, sier Stork.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus