Regjeringen bruker 53 millioner på å sikre domstolene

Utsikt fra Høyesteretts hus til Finansdepartementet - et pområde som ble hardt skadet i eksplosjonen 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
Utsikt fra Høyesteretts hus til Finansdepartementet - et pområde som ble hardt skadet i eksplosjonen 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Den avtroppende regjeringen foreslår å bevilge 53 millioner kroner til domstolene. Pengene skal blant annet brukes på sikkerhetstiltak og høyere lønn til statsadvokatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I statsbudsjettet for neste år foreslår den avtroppende regjeringen å bevilge 38 millioner kroner til å opprette sikkerhets- og adgangskontroll i Høyesteretts hus og Oslo tingrett, skriver Dagsavisen.

22. juli-rettssaken sto for norsk rettshistories hittil dyreste sikkerhetsopplegg. Det ble brukt 17,5 millioner kroner på sikkerhet og service i forbindelse med rettssaken, ifølge Domstolsadministrasjonen. Det er behov for permanente sikkerhetstiltak i domstolene i hovedstaden, mener domstolene selv.

Sorenskriver Geir Engebretsen ved Oslo tingrett opplyser at domstolene opplever et økt antall rettssaker med alvorlige forbrytelser og høyt konfliktnivå, noe som skaper behov for bedre sikkerhet. Høyesteretts direktør Gunnar Bergby mener også det er fornuftig med nye tiltak, selv om det ikke er noe som tilsier at Høyesterett er mer terrorutsatt enn før.

Den resterende delen av bevilgningen på 53 millioner kroner, 15 millioner, vil regjeringen bruke på å styrke straffesaksbehandlingen ved påtalemyndigheten.

– For å sikre god straffesaksbehandling av stadig flere komplekse saker mener vi det er riktig å øke bevilgningene til påtalemyndigheten, slik at statsadvokatene får økt lønn. Det er stor turnover i påtalemyndigheten. Bevilgningene gjør det også mulig å ansette litt flere, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus