Unikt 133 år gammelt brev dukket plutselig opp

Brevet er en øyenvitneskildring av arrestasjonen av Australias mest beryktede lovløse, Ned Kelly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en hjemmelaget rustning på 43 kilo, forsøkte Kelly å stå i mot politiets kuler. Nå ser en til nå ukjent skildring av den berømte arrestasjonen 28. juni 1880 dagens lys.

Så Kelly bli skutt

Et brev, skrevet av den unge bankfunksjonæren Donald Sutherland, skal for første gang stilles ut. I brevet beskriver Sutherland for foreldrene i Skottland, hvordan Kelly ble overmannet med skudd i armer og bein.

Se også: Fant 76 år gammel flaskepost

­– Vi har her en helt vanlig mann fra Oxley, som verken holder med Kelly eller politiet. Det er en mer hverdagslig beskrivelse, av det som har blitt en svarthvitt fremstilling av et ikonisk øyeblikk i Australias historie. Det gjør dette brevet så unikt, sier Alex McDermott, forsker ved statsbiblioteket i Victoria.

Fryktet av overklassen

Ned Kelly var på 1870-årene den mest beryktede lovløse i Australia. Overklassen fryktet ham, mens blant mange bønder ble han sett på som en helt. Kelly og gjengen hans ble lovløse etter at de drepte tre politimenn og ranet flere banker. Gjengen ble sett på som et symbol på kampen mellom de sosiale klassene i Australia.

Se også: Lat postmann kastet 35 000 brev

I 1880 ble Kelly altså arrestert etter en voldsom skuddveksling med politiet. I brevet til sine foreldre skriver Sutherland:

«Neds rustning veide 43 kilo. Politiet måtte tro han var en demon, da kulene skled av ham som hagl. Kraften fra kulene fikk ham til å vakle da de traff, men det var først da de traff ham i beina og armene at han falt. Da ropte han «Jeg er ferdig. Jeg er ferdig».

Eneste overlevende

«Jeg så dem alle sammen. Ned, lederen av gjengen, den eneste til å bli tatt i live. Han lå på en båre helt rolig, tilsynelatende uanfektet av de grusomme smertene han må ha fått av kulesårene».

Les hele brevet her (ekstern lenke)

Brevet skal ha vært i Sutherland-familiens eie i Skottland, England og Canada, før familien bestemte seg for å donere brevet til statsbiblioteket i Victoria i Australia. Her vil det stilles ut fra mandag 14. oktober.

Les også: Hamsun-brev åpnet etter 50 år

Hodeskallen sporløst forsvunnet

Ned Kelly ble hengt i oktober 1880 for sine forbrytelser. Deler av skjelettet hans ble funnet i en massegrav i 2011, og han ble da lagt i en egen grav. Skallen hans ble imidlertid ikke funnet.

I en film fra 2003 spiller avdøde Heath Ledger Ned Kelly. Se traileren her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus