Foreslår å ødelegge kjemiske våpen inne i Syria

En FN-bil står utenfor hotellet i Damaskus der FNs våpeninspektører bor. Til venstre en plakat med bilde av Syrias president Bashar al-Assad. Foto: Reuters / NTB scanpix.
En FN-bil står utenfor hotellet i Damaskus der FNs våpeninspektører bor. Til venstre en plakat med bilde av Syrias president Bashar al-Assad. Foto: Reuters / NTB scanpix.

USA foreslår at destrueringen av Syrias arsenal av kjemiske våpen skjer inne i Syria med hjelp fra et mobilt amerikansk anlegg, framfor at våpnene fraktes til andre land som Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som skal sørge for at Assad-regimets kjemiske våpen blir ødelagt, og hvor og hvordan det skal skje.

Tidligere denne uken foreslo det amerikanske forsvarsdepartementet overfor OPCW at den beste og sikreste måten å ødelegge våpnene på, er å gjøre det på stedet i Syria.

USA har dessuten teknologi som gjør dette mulig, nemlig et mobilt anlegg. Ifølge en anonym tjenestemann i Pentagon vil det koste om lag 5 millioner dollar å bygge et slik anlegg.

– Vår foreløpige reaksjon er at dette virker interessant, sier en kilde i OPCW.

Les også: FN vil ha kjemikalier bort fra Syria raskt

1.000 tonn

Etter å ha blitt truet med et amerikanskledet angrep, gikk Syrias president Bashar al-Assad i september med på å overlevere sine kjemiske våpen til OPCW for destruksjon.

Til å begynne med ble det foreslått både fra USA og Russland at våpnene burde fraktes ut av Syria og til andre land for å bli ødelagt der. Norge ble nevnt som et mulig mottaksland.

Problemet er bare at de aller fleste land har forbud mot import av kjemiske våpen, noe som gjør det mer og mer sannsynlig at man forsøker å få ødelagt våpnene i Syria.

Assad-regimet har om lag 1.000 tonn kjemiske våpen lagret på flere hundre steder rundt om i landet.

Les også: Våpeninspektør: Norge bør si ja til Syria-våpnene

Konvensjonelle våpen dreper flest

Men samtidig som verdens oppmerksomhet er rettet mot de kjemiske våpnene, fortsetter borgerkrigen i Syria for fullt med konvensjonelle våpen.

Minst 30 personer ble drept da regjeringsstyrkene gjennomførte luftangrep med både kampfly og helikoptre mot både Aleppo i nord og Deraa-provinsen i sør, opplyser eksilgruppen SOHR.

Les også: Hauge: Norge må vurdere våpendestruksjon

Ifølge gruppen er det både sivile og opprørssoldater blant de drepte.

Det har på gått harde kamper mellom Syrias frie hær og regjeringsstyrkene i Aleppo i lang tid.

Godt over 100.000 syrere er drept siden konflikten startet for to og et halvt år siden, ifølge tall fra FN.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus