Obama vil vurdere forslag om kortsiktig løsning

Presidenten i Representantenes hus, John Boehner, i Kongressen onsdag. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix.
Presidenten i Representantenes hus, John Boehner, i Kongressen onsdag. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix.

Republikanerne i Representantenes hus vurderer å åpne for en kortsiktig økning av USAs gjeldstak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser kilder i Washington. I første omgang er det snakk om å si ja til å åpne for at USA fortsetter å øke gjelda i seks uker til.

Planen ble presentert av lederen i Representantenes hus John Boehner på et møte han hadde med republikanske partikolleger torsdag.

En talsmann for Det hvite hus sier at Obama er villig til å vurdere forslaget og føyer til at presidenten ønsker gjeldstaket økt for en så lang periode som mulig, men at det fortsatt ikke er helt klart hva forslaget innebærer.

– Obama er likevel glad for at mer rasjonelle hoder har fått overtaket blant republikanerne i Huset i gjeldsdebatten, sier pressetalsmann Jay Carney.

Les også: Obama avviser alle framstøt fra Republikanerne

Ifølge en partikilde krever Republikanerne i planen et forbud mot å la finansdepartementet bruke «ekstraordinære tiltak» for å fortsette å låne penger når fristen for det nye gjeldstaket utløper.

Partiet krever også at presidenten vil forhandle med dem om en rekke økonomiske spørsmål. Senere torsdag skal en gruppe republikanere møte president Barack Obama.

Krever budsjettavstemning

Fristen for å øke gjeldstaket, som nå er på 1.670 milliarder dollar, utløper neste torsdag.

Obama insisterer imidlertid på at Kongressen i tillegg får åpnet de offentlige kontorene og virksomhetene som har vært stengt i ti dager.

– Vi er villige til å se på alle forslag Kongressen legger fram, men vi er ikke villige til å la en fraksjon av Det republikanske partiet i Representantenes hus holde økonomien som gissel for å fremme uvedkommende og ekstreme politiske krav, sier talsmannen.

Les også: Obama ber Kongressen komme til enighet

Det er imidlertid fortsatt uklart hvorvidt Republikanerne er villige til å vedta budsjettet for 2014 og dermed sørge for at de de hundretusener av offentlige ansatte som har vært permittert siden 1. oktober, kan gå tilbake til jobb.

En gruppe republikanere i Huset tilknyttet tea-party-bevegelsen har nektet å vedta budsjettet fordi det har bevilgninger til Obamas omstridte helsereform.

Kursendring

Vilje til å gå med på å heve gjeldstaket er uansett en betydelig politisk kursendring for Republikanerne.

Ved å heve gjeldstaket, unngår man, i hvert fall midlertidig, en situasjon der USA misligholder gjelden sin. Mange eksperter har advart om at det ville kunne få katastrofale konsekvenser både for den amerikanske økonomien og for verdensøkonomien.

– Tiden er inne for å starte disse forhandlingene, sa Boehner til pressen etter å ha orientert sine partifeller om planen.

Skepsis i egne rekker

Men Boehners plan ble mottatt med skepsis av mange av hans partifeller, opplyser kilder i partiet. Lederen for Representantens hus har det siste året fått et svekket grep om sine tropper i Huset.

Flere av representantene lengst til høyre har flere ganger stemt mot Boehners oppfordring i flere viktige voteringer.

Likevel, aksjemarkedet svarte umiddelbart positivt da nyheten om Boehners utspill kom. Kursene på de viktigste indeksene steg med over 1 prosent i håp om at det kan bli en løsning på budsjettkrisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus