Snowdens far er kommet til Moskva

Den spionsiktede amerikaneren Edward Snowdens far er kommet til Moskva, der han håper å få treffe sønnen. Far og sønn har foreløpig ikke hatt direkte kontakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edward Snowden

Via internasjonale medier som The Guardian og The Washington Post har Edward Snowden (30) offentliggjort hemmelige opplysninger om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

Snowden har en fortid som datatekniker i CIA og arbeidet på kontrakt for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Snowden forlot USA i mai og reiste til Hongkong. Derfra reiste han 23. juni videre til Moskva. 1. august fikk han innvilget ett års midlertidig asyl i Russland.

USA har siktet Snowden for spionasje, for å ha stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og ha gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer. De ønsker ham utlevert, så han kan bli stilt for retten.

Lon Snowden sa etter ankomsten til Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva torsdag at han er glad sønnen er «trygg, i sikkerhet og på frifot». Han ble møtt på flyplassen av Edward Snowdens russiske advokat Anatolij Kutsjerena.

– Det ville være helt upassende av meg å gå i detalj om mine planer, sa Lon Snowden ved ankomsten. – Jeg er her for å få vite mer om hvordan det går med sønnen min, og å drøfte mulige juridiske framstøt, tilføyde han.

Les også: Snowden snakker med faren for første gang

Etterlyst

Kutsjerena har tidligere sagt at Edward Snowden oppholder seg på hemmelig sted av frykt for å bli oppsporet av amerikanske agenter. 30-åringen har tidligere jobbet som datatekniker for den amerikanske sikkerhetstjenesten CIA og på oppdrag for etterretningsorganisasjonen NSA.

USA har etterlyst ham for lekkasje av store mengder hemmelige dokumenter. Edward Snowden har ikke vært sett offentlig siden han forlot Sjeremetjevo 1. august etter å ha fått midlertidig oppholdstillatelse i Russland.

Se også: Snowden: – Jeg avslørte CIA

Den britiske avisen The Guardians medarbeider Glenn Greenwald varslet tidligere denne uken at han vil offentliggjøre hittil ukjente dokumenter fra Snowden. Disse dokumentene skal berøre forhold i Frankrike og Spania.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus