Stor nett-mobilisering rundt fredsprisnominerte Leyla Zana

POPULÆR: Leyla Zana har mange tilhengere i det kurdiske miljøet i Norge og rundt om i verden. Foto: AP / NTB scanpix
POPULÆR: Leyla Zana har mange tilhengere i det kurdiske miljøet i Norge og rundt om i verden. Foto: AP / NTB scanpix

Hvem bør vinne Nobels fredspris? Vi spurte leserne, og i soleklar ledelse finner vi den kurdiske politikeren Leyla Zana. Det kan hun i stor grad takke Roja Darian for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag offentliggjøres vinneren av Nobels fredspris 2013.

Mandag denne uken publiserte ABC Nyheter en poll, der vi inviterte leserne til å stemme på sin favoritt.

I skrivende stund er det kommet inn nesten 30.000 stemmer. Den soleklare favoritten er den kurdiske politikeren Leyla Zana, med over 25.000 av disse.

Veldig mange stemmer kommer fra utlandet. Forklaringen på dette er at det kurdiske miljøet i Norge har delt artikkelen i ulike fora på Facebook, og oppfordret folk til å gi Zana en stemme.

En av initiativtagerne til denne mobiliseringen er Roja Darian som er leder av Kurdistangruppen i Internasjonalt forum i Oslo Arbeiderparti. Hun forklarer at dette har de gjort fordi de mener at Zana fortjener oppmerksomhet og Nobels fredspris.

– Jeg har fulgt Leyla Zana lenge. Jeg bodde selv i Tyrkia på 90-tallet. Hun er en kvinne som har bidratt med mye for fred både i Tyrkia og resten av Midtøsten, så jeg håper at hun får fredsprisen i morgen for hun fortjener den virkelig, sier Darian til ABC Nyheter.

– Hun har også åpnet veien for kvinner i midtøsten. Hun er mange jenter og kvinners store forbilde, fortsetter hun.

Poll: Hvem synes du bør få Nobels Fredspris?

Fengslet i ti år

Leyla Zana er opposisjonspolitiker i Tyrkia. 1991 ble hun som den første kurdiske kvinne valgt inn i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Hun har blitt arrestert flere ganger. I 1994 ble hun dømt til 15 års fengsel for «separatistisk virksomhet», som blant annet bestod i å ha diskutert kurderproblematikken i tysk fjernsyn og avlagt troskapseden på kurdisk under åpningen av sesjonen i nasjonalforsamlingen. Hun ble løslatt i 2004.

Ifølge Darian er hun svært populær i Irak og Iran, i tillegg til Tyrkia.

– Det har skjedd forandringer i Tyrkia i positiv retning, det har vært en demokratisering og Zana har bidratt mye til dette. Dette påvirker hele Midtøsten, sier hun.

Zana har blitt nominert til Nobels fredspris også tidligere. Hun mottok Rafto-prisen i 1994 og Europaparlamentets Sakharov-pris i 1996.

Malala favoritt hos bookmakerne

Torsdag ble det kjent at 16 år gamle Malala Yousafzai tildeles Sakharov-prisen. Hun er også en av de nominerte til Nobels fredspris og er en favoritt hos bookmakerne.

For om lag ett år siden ble Malala skutt i hodet av Taliban. Hun har i flere år kjempet for jenters rettighet til å gå på skolen og hylles for sitt mot.

Les også: Nye trusler fra Taliban mot Malala

I ABC Nyheters poll har hun fått over 2000 stemmer. Om man bare talte stemmer fra Norge ville Malala ledet avstemningen.

Hvem som får Nobels fredspris, som har blitt kalt «verdens mest ærefulle pris», offentliggjøres fredag klokken 11.00.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus