Mot en ny fin helg i Sør-Norge

GODVÆR I SØR: Helgen blir bra for mange som bor sør i landet vårt. Her ser du den idylliske stemningen fjorårets høstfarger lokket frem ved Bogstadvannet og parken ved Bogstad gård i Sørkedalen i Oslo. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
GODVÆR I SØR: Helgen blir bra for mange som bor sør i landet vårt. Her ser du den idylliske stemningen fjorårets høstfarger lokket frem ved Bogstadvannet og parken ved Bogstad gård i Sørkedalen i Oslo. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Det ligger an til en fin høsthelg i Sør-Norge mens de som bor i Nord-Norge og delvis Trøndelag ikke har så mye godvær å se fram til de nærmeste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det blir for det meste pent vær over hele Sør-Norge når vi får unna lavtrykket som har ligget de siste dagene. Men når det blir høytrykk i sør blir det gjerne ikke så bra i nord, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

Kalde netter

Det blir mye sol over Østlandet, og temperaturen kan komme opp i 10–12 grader på dagtid når sola står på. Til gjengjeld kan det bli kaldt om nettene.

– I indre strøk får vi nattefrost. Det er ikke den kjempekalde luften, men når vi snart er midt i oktober og det ikke er skyer, blir det fort lokal nattefrost, sier Løvdahl.

Sjekk været der du er

Den siste uken har det vært rekordvarme til å være oktober, med opp til 17 og 19 grader enkelte steder. Like varmt kan vi ikke vente det i helgen eller kommende uke. Men når gradestokken kommer over 10 på dagtid, er det brukbart til å være oktober.

Bra i sør

Også Sørlandet og Vestlandet opp til Trøndelag kan glede seg over de gode utsiktene for helgen.

– Høytrykket legger seg over hele Sør-Norge, så det blir bra. Skal jeg trekke inn en liten usikkerhet, så kan det komme inn litt mer skyer fra Europa som gir en liten mulighet for noen dråper helt i sør søndag eller mandag, sier Løvaas.

Like positive meldinger har han ikke når det gjelder Trøndelag og videre nordover.

Trøndelag på grensen

– Trøndelag ligger på grensen mellom det gode været i sør og dårlig vær i nord. Vi kan si det slik at været blir bedre jo lenger sør i Trøndelag du kommer, sier Løvdahl.

– De som bor i Sør-Trøndelag ser ut til å få oppholdsvær og gløtt av sol, mens i nord blir det pålandsvind og byger.

Lenger nordover blir det en enda dårligere helg. Det ventes regn, særlig ytterst på kysten, og mange steder går regnet over i sludd og snøbyger. I Nordland og Troms vil det være mest sludd og regn, mens Finnmark får snøbyger. Det blir noen få kuldegrader i Finnmark mens det lenger sør og på kysten kan bli noen varmegrader.

Høytrykket i sør holder seg over helgen, men utover i uken trekker det seg østover. Det kan gi vind og regn på Vestlandet og etter hvert tilskyende på Østlandet.

I Nord-Norge blir det fortsatt pålandsvind og en del sludd og regn, men også muligheter for sol utover i neste uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus