Nye trusler fra Taliban mot prisvinner Malala

DRAPSTRUET PRISVINNER: Malala Yousafzai (16) som i dag ble tildelt Sakharov-prisen, og som er en av favorittene til årets Nobels fredspris som blir offentliggjort i morgen, er igjen truet på livet av Taliban, som skjøt henne i hodet da hun var på vei til skolen i fjor. Foto: Jessica Rinaldi (AP Photo)
DRAPSTRUET PRISVINNER: Malala Yousafzai (16) som i dag ble tildelt Sakharov-prisen, og som er en av favorittene til årets Nobels fredspris som blir offentliggjort i morgen, er igjen truet på livet av Taliban, som skjøt henne i hodet da hun var på vei til skolen i fjor. Foto: Jessica Rinaldi (AP Photo)

16 år gamle Malala Yousafzai tildeles den prestisjetunge Sakharov-prisen og hylles fra alle hold for sitt mot. Men Taliban svarer med nye dødstrusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malala Yousafzai:
 • Født 12. juli 1997 i Pakistan.
 • Malala Yousafzai ble internasjonalt kjent gjennom en blogg på BBC i 2009. Hun har i flere år kjempet for jenters rett til å gå på skole.
 • Selv vokste hun opp i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan mot grensen til Afghanistan. Her ble jenteskoler brent ned.
 • I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.
 • 12. oktober 2012 ble hun skutt i hodet av Taliban i skolebussen. Hun ble fløyet til Storbritannia hvor hun ble operert.
 • I juni vendte hun tilbake til England for å begynne på skole i Birmingham.
 • Torsdag ble hun tildelt årets Sakharov-pris av EU-parlamentet.

(Kilde: Ritzau)


Sakharov-prisen for tankefrihet:

 • Internasjonal utmerkelse som siden 1988 deles ut årlig av EU-parlamentet til personer eller organisasjoner som kjemper for menneskerettigheter.
 • Prisen er oppkalt etter den russiske dissidenten, menneskerettsforkjemperen og fredsprisvinneren Andrej Sakharov (1921–1989).
 • Prisen er på 50.000 euro, tilsvarende drøyt 400.000 kroner.
 • Den må ikke forveksles med Andrej Sakharovs Frihetspris som deles ut av Den norske Helsingforskomité.

Nesten på dagen ett år etter at Malala overlevde et Taliban-attentat, kunngjorde EU-parlamentet at årets Sakharov-pris går til den pakistanske skolejenta. Yousafzai er også blant favorittene til årets Nobels fredspris.

– I dag har vi bestemt oss for å fortelle verden at håpet for en bedre fremtid ligger hos unge mennesker som Malala Yousafzai, sier Joseph Daul i den konservative partigruppen i parlamentet.

Se også: Malala om fredsprisen: Veldig glad over å være nominert

– Malala Yousafzai har vist mot til å reise seg mot en mannsdominert, voldelig omverden. Hun har hatt mot til å si, «jeg vil gå på skole». Alle som har fulgt denne jenta må bare være full av beundring, sier formannen for EU-parlamentet, Martin Schulz.

Jeg er takknemlig og stolt over at alle som kjemper for jenters rett til skolegang, har en forbundsfelle i EU-parlamentet, legger Schulz til.

Eksepsjonell

– Det kreves eksepsjonelle egenskaper for å våge å ta opp kampen mot Taliban, diskriminering og terrorisme, sier Cecilia Wikström, som representerer det svenske Folkpartiet i EU-parlamentet.

– Inspirert av Mahatma Gandhi tar Malala Yousafzai kampen opp med så enkle midler som papir og penn, understreker Wikström.

Les også: Malala føler hun ikke fortjener fredspris

– Yousafzais historie har satt søkelyset på den vanskelig situasjonen mange millioner jenter opplever bare fordi de er jenter. Prisen er derfor svært gledelig, sier bistandsorganisasjonen Plan, som arbeider for barns rettigheter.

Taliban raser

Den pakistanske Taliban-bevegelsen raser, ikke uventet, mot anerkjennelsen.

– Hun har ikke gjort noe. Fiender av islam gir henne prisen fordi hun har forlatt islam og har blitt sekulær, sier Shahidullah Shahid, som er talsmann for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Han gjentok trusselen om å drepe Yousafzai, en trussel TTP har framsatt en rekke ganger de siste månedene.

– Vi vil forsøke å drepe henne – selv i USA eller Storbritannia, sa han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: Vellykket hodeoperasjon for Malala

Yousafzai har skrevet en selvbiografi «I am Malala», som nå også er blitt lagt ut for salg i Pakistan.

Shahid sier at bokhandlere nå risikerer å bli angrepet.

Innsats

Sakharov-prisen er en utmerkelse som EU-parlamentet tildeler personer eller organisasjoner som har gjort en stor innsats for menneskerettighetene. Den er oppkalt etter den opposisjonelle russiske fredsprisvinneren Andrej Sakharov.

Malala Yousafzai ble aktivist og blogger elleve år gammel, da Taliban nektet jenter å gå på skolen i hjemregionen hennes Swat i Pakistan. Hun ble berømt i Pakistan for sin kamp for retten til skolegang, men ble også angrepet av Taliban. Hun ble skutt av Taliban mens hun satt i skolebussen 9. oktober i fjor. Yousafzai ble truffet i hodet, men overlevde og bor nå i Storbritannia.

Godt selskap

Yousafzai er i selskap med ledere som Nelson Mandela og Kofi Annan når hun tildeles EU-parlamentets Sakharov-pris. De andre nominerte til årets pris var den amerikanske varsleren Edward Snowden og tre fengslede, hviterussiske politikere.

Hvem synes du bør få Nobels fredspris i år?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus