Jenta følte selv skyld i Rune Øygards overgrep

Jenta i Øygard-saken stilte til intervju etter presentasjonen av forfatter Jon Gangdal sin bok «Ikke si det til noen"; en bok i kjølvannet av Øygard-saken. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
Jenta i Øygard-saken stilte til intervju etter presentasjonen av forfatter Jon Gangdal sin bok «Ikke si det til noen"; en bok i kjølvannet av Øygard-saken. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Den nå 17 år gamle jenta slet med skyldfølelse etter at hun gikk til politiet med overgrepssaken mot Rune Øygard. – Jeg var jo med på det, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tenkte at jeg hadde vært med på det selv. Pa den tiden følte jeg meg voksen og i stand til selv å vurdere hva som var best for meg, sier den 17 år gamle jenta som i to rettsinstanser er blitt trodd på sin historie om overgrepene Rune Øygard utsatte henne for gjennom en snau toårsperiode.

Overfor NTB sier beskriver hun at erkjennelsen av at forholdet hun hadde til Øygard som 13-åring var galt, gradvis har sunket inn over henne over tid. Også under rettssaken kom det fram at hun opplevde at hun var i et kjærlighetsforhold med den 36 år eldre mannen som var ordfører i Vågå.

– Jeg får hjelp rundt dette av psykologen min. Jeg har hatt mange blandede følelser, sier hun.

I september for to år siden gikk hun til politiet og anmeldte bygdas ordfører. Øygard er nå dømt til to år og tre måneders fengsel for å ha hatt et femtitall samleier med jenta da hun var 14 og 15 år gammel. Han ble imidlertid frifunnet for ett samleie da hun var 13 år gammel.

Angrer ikke

– Jeg har tatt steg for steg. Mens det har pågått, har det egentlig gått greit. Det er først når jeg setter meg ned i ettertid at jeg innser at rettsprosessen har vært veldig tung. Men jeg angrer ikke på noe av dette, spesielt ikke hvis det kan være til hjelp for andre som har opplevd det samme, sier hun.

Om en drøy uke fyller jenta 18 år og ser fram til å fullføre det siste året av videregående skole. Muligens vil hun ta et år på folkehøyskole når gymnaset er historie, før hun fortsetter utdannelsesløpet.

– Jeg skal ta juss og utdanne meg til bistandsadvokat, sier hun.

Advokat Nina Braathen Hjortdal har vært jentas bistandsadvokat helt fra anmeldelsen ble gitt til politiet. 17-åringen kan ikke få fullrost Hjortdal for støtten hun har ytt. I framtiden ønsker hun selv å kunne gi andre den samme hjelpen til andre.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg gjennom dette uten Nina, sier hun.

Les også: Øygards ankesak kostet over 1,75 millioner

Bok om Øygard-saken

17-åringen forteller om sine følelser og opplevelser rundt forholdet til Øygard i boka «Ikke si det til noen – historien om et barn, ei bygd og en ordfører», som journalist og forfatter Jon Gangdal kom med torsdag. I egne kapitler forteller jenta sin historie, på dialekt, usminket og sammenhengende – ikke som i rettssalene der den framkom i bruddstykker, avhengig av aktørenes spørsmål.

– Det er viktig for meg å få satt et skikkelig punktum for denne saken. I boka får jeg formidlet min historie, slik jeg ønsker at den skal formidles, sier hun.

Gangdal har fått kritikk fra flere hold for å ha skrevet boka – blant annet for å grafse i en tragisk overgrepssak.

Den tidligere Vågå-ordføreren har selv ikke bidratt eller deltatt i bokprosjektet på noen annen måte. Han ville torsdag ikke kommentere boka overfor NTB, men viser til forsvareren, advokat Mette Yvonne Larsen, som sier Øygard ikke ønsker å understøtte kommersielle interesser ved å bidra til en bok om en tragisk historie.

Les også: - Jeg ser helst at hun innrømmer at hun har bløffa

Ordfører og overgriper

– Boka er en skildring av hvordan en overgriper blir til, sa Gangdal under lanseringen. Han setter overgrepene direkte i sammenheng med hvordan Øygard bygget seg opp fra å være generalsekretær i Norges Bondeungdomslag til Vågås avholdte ordfører og profilert statsministervenn.

I motsetning til hva advokat Larsen argumenterte med i retten, mener Gangdal at «rollene» som ordfører og overgriper henger tett sammen.

– Det er med makt som er med alkohol. I store doser fører de begge til to ting, avhengighet og redusert dømmekraft, sa forfatteren.

Les også:

Jenta: - Avgjørende med åpenhet i Øygard-saken

Høyesterett gir Rune Øygard historisk streng straff

Øygards forsvarer kommenterte dommen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus