Ap utelukker ikke tiggeforbud i Oslo

Ap vurderer å følge i Høyre og Frps fotspor og vurderer å forby tigging i hovedstaden. Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Ap vurderer å følge i Høyre og Frps fotspor og vurderer å forby tigging i hovedstaden. Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Arbeiderparti vil ikke utelukke at de vil si ja til totalforbud mot tigging i Oslo. I så fall blir det flertall sammen med Fremskrittspartiet og Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når den nye regjeringen åpner for totalforbud mot tigging, er det naturlig at vi i Oslo Ap diskuterer om vi skal gå inn for det, sier gruppeleder Libe Rieber-Mohn til Klassekampen.

Hun åpner dermed for at det kan bli flertall for totalforbud mot tigging i tigerstaden.

– Vi kan ikke utelukke det nei, men det betyr ikke at vi åpner for et generelt forbud i dag, sier Rieber-Mohn til NTB.

Vil fremme forslag

– Vi vil i så fall ha en grundig partimessig behandling av forslaget. Vi har ikke ønsket å gjøre tigging straffbart, men regulere omfanget av tigging. Det vil derfor ha stor betydning for oss hvilken innretning et lokalt tiggeforbud får, hvilken innsats regjeringen har mot menneskehandel og hvilke sosialpolitiske tiltak som iverksettes for å hjelpe mennesker i en vanskelig livssituasjon, sier hun.

Fremskrittspartiets gruppeleder i Oslo, Carl I. Hagen, sier det er opp til Ap om forbudet skal innføres. Han varsler at Frp nå vil foreslå det på nytt i bystyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg sa onsdag til NRK at hans parti er positivt til et tiggeforbud som gjelder for hele byen. Byrådets alliansepartnere Venstre og Kristelig Folkeparti sier på sin side nei til forbud mot tigging i Oslo, men det blir flertall for et forbud dersom Ap, Høyre og Frp går inn for det.

Nedstemt

I regjeringsplattformen som Høyre og Frp la frem mandag, kommer det frem at man ikke går inn for et nasjonalt forbud mot tigging, men at det må bli opp til hver enkelt kommune å vurdere på egen hånd om tigging skal forbys lokalt. Ap har tidligere foreslått tiggeforbud i deler av hovedstaden, men forslaget ble nedstemt i bystyret i april. Høyre og Frp kunne da bare akseptere et forbud over hele byen, noe Ap ikke ville være med på.