- Ylvis-videoen «The Fox» får neppe en milliard visninger

SUKSESS: Ylvis har hatt enorm suksess med sin hit «The Fox». Her fremfører brødreparet sangen under iHeartRadio-festival i Las Vegas på Grand Garden Arena Christopher. Foto: Reuters / NTB scanpix
SUKSESS: Ylvis har hatt enorm suksess med sin hit «The Fox». Her fremfører brødreparet sangen under iHeartRadio-festival i Las Vegas på Grand Garden Arena Christopher. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 35 dager har Ylvis-videoen «The Fox» oppnådd 100 millioner visninger på YouTube. Medieforsker Paul Bjerke tror fortsatt den kan være en døgnflue og han tviler på at videoen vil nå en milliard visninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En måned og seks dager etter at videoen «The Fox» ble lagt ut på videonettstedet YouTube hadde den blitt vist 100 millioner ganger. I skrivende stund har den nesten 100.800.000 visninger.

Ylvis-brødrene har opptrådt live både på festivaler og i amerikansk tv. Låta er inne på topp ti på hitlista Billboard i USA.

Onsdag reiser Bård og Vegard Ylvisåker til USA på ny. Der skal de gjeste to store TV-show: «Late Night with Jimmy Fallon» og NBC-morgenshowet «The Today show with Carson Daly». De skal også intervjues av den anerkjente avisa New York Times.

Se opptredenen hos Jimmy Fallon her.

Medieforsker Paul Bjerke ved Høgskulen i Volda har tidligere uttalt at «The Fox» trolig er en døgnflue og neppe noen plattform for en internasjonal karriere for Ylvis-brødrene.

Les også: Ylvis inne på topp ti i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En stor suksess

Han ble intervjuet da videoen hadde 40 millioner visninger. 60 millioner visninger senere har han ikke endret mening.

– En hit er nesten per definisjon en slags døgnflue. Hvis man ser på sanger som har toppet hitlistene opp gjennom årene, så er veldig mange av både sangene og artisten døgnfluer eller såkalte «one hit wonders». Det er veldig vanlig, sier Bjerke til ABC Nyheter.

– Om Ylvis får 100 millioner eller 200 millioner klikk på denne, så forandrer ikke det situasjonen: «The Fox» er én enkelt greie som har blitt en stor suksess. Dette gir veldig stor oppmerksomhet, særlig i Norge, vi er alltid opptatt av nordmenn som gjør det godt i utlandet, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DØGNFLUE: Medieforsker Paul Bjerke tviler på at videoen får en milliard visninger. Foto: NTB scanpixDØGNFLUE: Medieforsker Paul Bjerke tviler på at videoen får en milliard visninger. Foto: NTB scanpix

Medieforskeren sier dette kan være utgangspunktet for en internasjonal karriere for komikerduoen, men han tviler sterkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å gå videre fra å ha en slik suksess, som nok virker større i Norge enn den virker internasjonalt, til å skape en internasjonal karriere, er et veldig langt steg. Det krever noe annet enn en vellykket og morsom jippo-video. Jeg kan selvfølgelig ikke utelukke det, for dette er talentfulle folk som har gjort stor suksess i Norge på grunn av høy kvalitet, men sjansen er liten.

– Sånn sett vil jeg stå fast på at «The Fox» nok vil være en døgnflue, sier Bjerke.

Les også: Her synger Ylvis «The Fox» på amerikansk TV

Vanskelig å forklare suksessen

Tidenes største YouTube-suksess, den sørkoreanske artisten Psys «Gangnam Style», har så langt oppnådd drøyt 1,7 milliarder visninger.

Mens The Fox brukte bare 35 dager på å nå 100 millioner visninger, brukte «Gangnam Style» 51 dager på å nå samme milepæl.

Etter tre og en halv måned nådde imidlertid Psy-videoen én milliard visninger, noe også Ylvis-brødrene sikter mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror du The Fox kan oppnå en eller to milliarder visninger, Paul Bjerke?

– Det har kan jeg jo bli tatt på, humrer medieforskeren.

– Skulle jeg gjette ville jeg gjette nei, men det er vanskelig å begrunne.

– «Gangnam Style» var nesten helt ubegripelig. Det er veldig vanskelig å forklare at en såpass ordinær greie kan nå så mange, annet enn at det ble en greie i seg selv. Hypen rundt videoen ble saken, mer enn at det var interessant musikalsk eller koreografisk, sier Bjerke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at det som skjedde med den sørkoreanske videoen er svært sjelden.

– Det skjer av og til at noe blir så populært at alle må se det, og det er umulig å forutse når det vil skje, men sjansen for at noen kopierer den suksessen er ganske liten.

Han trekker frem det sosiale nettstedet Facebook som et eksempel på noe lignende, der det faktum at det ble så populært styrket populariteten ytterligere. Facebook har over en milliard brukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Verdenssensasjonen Ylvis

Internasjonal suksess fra gutterommet

Bjerke sier at YouTube er et medium som gir mulighet for å oppnå internasjonal suksess fra gutterommet.

DUO: Brødreparet fra Bergen, Bård Ylvisåker og Vegard Ylvisåker, har besøkt det amerikanske TV-showet The Ellen Show. Her i studio i Los Angeles sammen med programleder Ellen DeGeneres. Foto: Michael Rozman/Warner Bros. / NTB scanpixDUO: Brødreparet fra Bergen, Bård Ylvisåker og Vegard Ylvisåker, har besøkt det amerikanske TV-showet The Ellen Show. Her i studio i Los Angeles sammen med programleder Ellen DeGeneres. Foto: Michael Rozman/Warner Bros. / NTB scanpix

Han tror imidlertid at om man skal lykkes med å ta steget videre og utnytte de mulighetene det å få en YouTube-hit gir, så krever det et profesjonelt PR-opplegg.

– Nå har ikke jeg studert hva som har skjedd, men det er åpenbart at noen tenker og planlegger rundt Ylvis og denne videoen. Det er nok den første forutsetningen for at det blir noe mer enn en døgnflue.

– Sånn sett tror jeg ikke det at man kan spre ting bakveien på YouTube truer makten til lanserings- og PR-apparatene som styrer mye av popverdenen og popmusikken. I all popkultur er dette leddet mer viktig enn noen gang før, mener medieforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ylvis har signert platekontrakt i USA

Suksessen drypper på tidligere sketsjer

Bjerke tror The Fox har blitt såpass populær fordi den både har popkvaliteter som et refreng det er vanskelig å få ut av hodet og en morsom idé.

– Men det finnes jo veldig mange popvideoer som både har den typen refrengkvalitet og en morsom idé, som ikke slår an på samme måten. Den som klarer å si hva som slår an og hva som ikke vil gjøre det, den blir millionær. Også de som har tjent millioner på dette, tar feil iblant.

En bieffekt av at The Fox har tatt av, er at flere av de andre av Ylvis-brødrenes sketsjer har fått hundretusener eller millioner av visninger. Sketsjen der Ylvis tuter med toghorn fra elbil ble lastet opp 3. oktober, og er allerede vist over 750.000 ganger, godt hjulpet av amerikansk media. Intelevator-klippene fra forrige sesong av tv-showet er oppe i over fem millioner visninger, opplyser TVNorge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo et kjent trekk ved all type popkultur og andre typer formidlinger. Denne typen suksess drar med seg økt backkatalog-salg. Det har man sett gjennom hele pophistorien, når en popgruppe plutselig gjør suksess så blir det interesse også for tidligere utgivelser, sier medieforsker Paul Bjerke og legger til at det samme gjelder forfattere og nyheter også.

Se også: Tvillinger tar «The Fox» et steg videre