To viktige funn i Alzheimer-forskning:

Nobelprisvinner mener ødelagt hukommelse kan repareres

VIKTIGE FUNN: Forsøk på mennesker med et forstadium av Alzheimers har vist at B-vitamintilskudd kan bremse sykdommen, mens forskning på rotter og mus har vist at tilførsel av et spesielt protein kan reparere hjernen etter aldersrelatert hukommelsestap. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VIKTIGE FUNN: Forsøk på mennesker med et forstadium av Alzheimers har vist at B-vitamintilskudd kan bremse sykdommen, mens forskning på rotter og mus har vist at tilførsel av et spesielt protein kan reparere hjernen etter aldersrelatert hukommelsestap. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Norske og britiske forskere har vist at tilførsel av B-vitaminer reduserer hjernesvinn. Samtidig mener Nobelprisvinner Eric Kandel at hukommelsestap skyldes mangel på et protein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie fra Oxford University og Universitetet i Oslo (UiO) viser at tilførsel av B-vitaminer reduserer hjernesvinn, og kan beskytte områder i hjernen som angripes av Alzheimers sykdom, melder NRK.

Studien gikk over to år og omfattet 200 pasienter med mild kognitiv svikt, et forstadium av Alzheimers. Halvparten av pasientene fikk høye doser av B-vitaminer. Resten fikk placebotabletter (narrepiller) og fungerte dermed som en kontrollgruppe.

MR-bilder av pasientenes hjerner ble tatt både før og etter studien.

Resultatene viste at de som ikke fikk tilført B-vitaminer, hadde syv ganger så stort hjernesvinn som de som fikk B-vitaminer.

Les også: – Vi må glemme ting for å unngå alvorlige psykiske lidelser

Forskerne mener dette er et gjennombrudd i Alzheimer-forskningen.

– Resultatet er oppsiktsvekkende. Det viser at selve Alzheimer-prosessen kan bremses, noe en hittil ikke har kunnet vise. Funnene er klare, sier professor Helga Refsum ved UiO, til NRK.no.

Hun understreker at selv om de har funnet en sammenheng mellom B-vitamintilskudd og bremsing av Alzheimers, betyr ikke det at alle kan ta slike tilskudd fordi de kan gi en rekke bivirkninger. Blant annet tror man at høye doser av vitaminet kan stimulerer vekst av allerede eksisterende kreft.

Les også: B-vitaminet folsyre kan gi økt kreftrisiko

- Ødelagt hukommelse kan repareres

Samtidig har amerikanske nevroforskere, med nobelprisvinner Eric Kandel i spissen, klart å reversere varig hukommelsestap hos rotter og mus ved å tilføre et spesielt protein.

Forskerne ved Columbia University har identifisert proteinet som kalles «RbAp48» i hjernens hukommelsessenter, hippocampus. De har påvist at i hjerner der hukommelsen var svekket som følge av aldring, var det lavere mengder av dette proteinet enn i velfungerende hjerner.

Deretter har de klart å gjenopprette aldersrelatert hukommelsestap hos rotter og mus.

Les også: – Trening i 70-årene kan hindre at hjernen krymper

– Metoden kan testes for på sykdommer

Geriatriprofessor Börje Bjelke ved Akershus universitetssykehus (Ahus) ser ingen grunn til at denne forskningen ikke kan overføres til mennesker. Han sier til VG at Kandels funn har slått ned som en bombe i forskningsverdenen.

– Det å tenke seg at man kan behandle hukommelsestap med proteintilskudd er veldig revolusjonerende: Da kan det være mulig å behandle pasienter med Alzheimers slik at de bevarer hukommelsen, sier Bjelke ifølge VG Nett.

I Norge lider rundt 70.000 mennesker av demens. Den vanligste formen er Alzheimers.

Professor Nenad Bogdanowich ved Karolinska Institutet sier til avisa at denne metoden kan testes hos pasienter med Alzheimers, MS, Parkinson, hukommelsesproblemer etter hjerneslag og andre tilstander som rammer hukommelsen og kognitiv evne.

Les også: – Alzheimers-pasienter mangler gen som beskytter hjernen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus