Tiggeforbud ikke nevnt i blåblå plattform

FORBEHOLD: Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre, understreker at Høyre og Frp ikke har rent flertall i Stortinget. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)
FORBEHOLD: Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre, understreker at Høyre og Frp ikke har rent flertall i Stortinget. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)

Minst fire profilerte valgløfter Høyre og Frp sto sammen om i valgkampen, er borte fra Solberg-regjeringens politiske plattform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at de to partiene har sittet alene og forhandlet fram en politisk plattform, har de lagt bort flere av sine sentrale valgløfter. Det gjelder tiggeforbud, karakterer i barneskolen, frivillig sidemål og lavere egenkapitalkrav ved boligkjøp, skriver VG.

De blåblå er lite lystne på å fortelle hvorfor akkurat disse sakene er valgt bort utover at de ikke har flertall i Stortinget.

– Jeg føler at vi ikke trenger å begrunne våre vurderinger – ut over å si at Høyre og Frp ikke har rent flertall i Stortinget. Regjeringsplattformen taler for seg selv, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til VG.

Det samme sier Erna Solberg: – Fordi vi ikke har flertall i Stortinget.

Reaksjon: Eide: – Ingen nye ideer i regjeringensplattformen

– Mageplask

I regjeringsplattformen heter det at kommunene selv, gjennom lokale politivedtekter, som kan bestemme om de skal ha et tiggeforbud. Dermed er det helt i det blå om det blir noe av et tiggeforbud i hovedstaden.

– Det framstår for meg som et gedigent mageplask. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor Høyre og Frp ikke har klart å gå inn for et generelt forbud. Det ville i så fall Senterpartiet vært med på å dannet flertall i Stortinget for, sier Jenny Klingen, justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, til NRK.

Arbeiderpartiets forslag om tiggeforbud i deler av Oslo ble nedstemt i Oslo bystyre i april. Høyre og Frp kunne bare akseptere et forbud over hele byen.

Les også: Rumerer dømt for å ha tvunget barn til å tigge

Vil følge opp

Oslo Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, sier til NRK at regjeringsplattformen ikke får Oslo Høyre til å endre sitt krav om et nasjonalt tiggeforbud.

– Høyre har tidligere vært positive i Oslo bystyre til et tiggeforbud i hele landet. Vi har også vært positive til å be om en hjemmel, slik at vi kan innføre tiggeforbud i hele Oslo. Det er et standpunkt vi vil følge opp også framover hvis Stortinget gir oss mulighet til det, sier Solberg.

Les også: Tigger i Oslo for å hjelpe barna i Romania

Men byrådspartnerne Venstre og KrF akter ikke å endre standpunkt. KrF vil verken være med på et totalforbud eller et områdeforbud, sier gruppeleder i bystyret og leder for Oslo KrF, Erik Lunde, til NRK.

– Vi mener at de utfordringene som er knyttet til tigging, må løses på en annen måte enn et totalforbud, sier Lunde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus