Scandinavian Star:Ber politiet legge frem sine bevis

Oslopolitiet pekte ut en skyldig for brannen ombord på Scandinavian Star i april 1990. Nå ber mannens enke om å få se bevisene mot sin fraseparerte mann. Arkivfoto: NTB scanpix.
Oslopolitiet pekte ut en skyldig for brannen ombord på Scandinavian Star i april 1990. Nå ber mannens enke om å få se bevisene mot sin fraseparerte mann. Arkivfoto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikerne av de offisielle konklusjonene etter «Scandinavian Star»-katastrofen engasjerer advokat for å få renvasket mannen politiet pekte ut som skyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien til den avdøde dansken som fikk ansvaret for at 159 mennesker omkom i brannen på «Scandinavian Star » i 1990, vil nå be om å få se bevisene som oslopolitiet baserte sine konklusjoner på.

- Enken ønsker å få klarhet i hvilke bevis politi og påtalemyndighet hadde da de kastet mistanken på hennes mann, sier advokat Erling Hansen som representerer danske Jette Andersen.

Beslutningen om å rette en henvendelse om dette kommer kort tid etter at Fylkesmannen i Oslo og Akershus avslo hennes søknad om fri rettshjelp.

- Jeg kan bekrefte avslaget, men ønsker ikke å gå inn på innholdet i dette, sier advokat Hansen.

Siden Andersens fraseparerte mann selv omkom om bord på båten kom saken ikke opp for noen rett, men politiets bombastiske konklusjoner gjorde at de etterlatte likevel måtte leve med belastningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får økonomisk støtte

I dag, tirsdag, fikk derimot Andersen økonomisk og moralsk støtte hos bergensrederen Dan Odfjell, som tidligere har engasjert seg i gjenopptagelse av Arne Treholts sak. Han vil gi økonomisk støtte til enken:

- Ja, det gjør jeg, men jeg vil ikke opplyse hvor mye det kan bli snakk om, sier Odfjell til ABC Nyheter.

Les også: - Scandinavian Star-saken svært stygg

Dette blir en tredje prosess knyttet til katastrofen som skjedde om bord på båten på vei fra Oslo til Frederikshavn i Danmark den 7. april 1990.

Tidligere har Oslo politidistrikt satt i gang en undersøkelse av selve saken, og i tillegg er det levert en anmeldelse på den ansvarlige politiadvokaten i 1990 for tjenesteforsømmelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Denne tredje prosessen handler om å få renvasket Erik Mørk Andersen. Det handler om det er hold i de uttalelsene som kom fra politimester Willy Haugli i 1991, sier Arne Steen som selv mistet sin eneste sønn ombord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Steen er i dag styreleder i en stiftelse som vil ha etterforsket brannen. Han regner med at de trenger om lag 300.000 kroner til arbeidet.

- Vi regner saken som oppklart

For 22 år siden var politimester Willy Haugli, som døde i 2009, entydig i sine konklusjoner da han la frem resulatet av etterforskningen på en pressekonferanse:

- Vi regner denne saken som oppklart. En stor etterforskning med over 1.200 avhør har ført til den samme konklusjon: Brannen var påsatt, og alle indisier peker mot den 37-årige dansken som selv omkom i brannen, sa Haugli den 12. mars 1991.

Les også: Politiet vil granske «Scandinavian Star»-saken

Også for ti år siden holdt Haugli fast ved sin tidligere konklusjon. Til Dagbladet sa han 16. november i 2003:

- Dansken ble så godt etterforsket som det kunne blitt. Hadde det vært den minste, minste antydning eller indikasjon på at det lå noe annet bak, så hadde vi aldri sluppet tak i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lang kamp for rettferdighet

Men det siste året har hans etterlatte engasjert seg sterkt for å få ham renvasket, og det er sådd tvil om de offisielle forklaringene av brannen og dens årsaker.

- Nå gjør vi alvor og bruker juridisk bistand som vi vil betale for, sier Arne Steen i stiftelsen «Etterforskning Av Mordbrannen Scandinavian Star ».

I dagens pressemelding fra Dan Odfjell slår han fast at dette handler om at retten til kontradiksjon er en grunnleggende menneskerett,

«Derfor vil jeg fortsette å bidra både økonomisk og moralsk enkens standhaftige, lange kamp for rettferdighet. Samtidig går jeg de feige skjulte krefter herved i rette, krefter som kynisk undergraver åpenhet og grunntankene for det rettsvesenet landet er tuftet på », skriver han.

Odfjell sier til ABC Nyheter at Fylkesmannens avgjørelse føyer seg inn i en bevisst rekke av trenering fra myndighetenes side.

- Dette er en beskjemmende sak for flere, mener han.