Dømt til behandling etter parteringsdrapet

Den 28 år gamle mannen som har tilstått å ha drept og partert leieboeren sin for et år siden, kan ikke straffes for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ettermiddag avsa Oslo tingrett dom på overføring til tvungent psykisk helsevern etter det såkalte parteringsdrapet i Oslo i fjor høst.

Dommen er i samsvar med aktors påstand, etter at de rettspsykiatrisk sakkyndige diagnostiserte den 28 år gamle svenske mannen med paranoid schizofreni.

«Retten anser således at det er en nærliggende fare for at han på ny vil begå en alvorlig forbrytelse som krenker eller utsetter for fare andres liv eller helse», fastslår retten. Konklusjonen er at kriteriene for dom på overføring til psykiatrisk behandling er innfridd.

Rettspsykiaterne konkluderte med at 28-åringen var psykotisk på gjerningstidspunktet og at han derfor ikke kan straffes.

Siden pågripelsen, har han vært under et strengt behandlingsregime ved Dikemark sykehus.

Les også: 29-åring tiltalt for knivdrap og partering

Ringte selv politiet

28-åringen ringte selv politiet kort tid etter å ha stukket sin leieboer (44) gjentatte ganger med kniv, slik at leieboeren døde. Parteringen skjedde etterpå, da politiet ikke rykket ut etter de to første henvendelsene.

Rundt seks timer senere ringte han på ny og fortalte at han hadde slått i hjel en person, men skal ha blitt vag da han ble spurt om detaljer.

Det var et grufullt syn som møtte polititjenestemennene som en halvtime senere pågrep 28-åringen utenfor bygården på Grünerløkka i Oslo.

Tiltalte hevdet først i politiavhør at han hadde drept leieboeren i nødverge, men gikk tilbake på dette i senere avhør. Under den judisielle observasjonen syntes det åpenbart at mannen hadde store psykiske plager.

Tankekjør

«Tiltalte forklarer at han opplevde et veldig tankekjør i tiden før drapet, det vil si at han ikke hadde kontroll over sine egne tanker ... Han fikk det for seg at dersom han drepte tiltalte, ville tankekjøret stanse», heter det i dommen.

Under redegjørelsen til de sakkyndige kom det fram at 28-åringen i voksen alder gradvis fikk psykiske problemer og at disse siden 2009 ble så tydelige at de vakte betydelig bekymring hos familie og i bekjentskapskretsen.

Tiltalte er ikke tidligere straffedømt og har ikke noen voldshistorie utover et par mindre episoder den siste tiden før drapet fant sted. De var utslag av vrangforestillinger, ifølge dommen.

«Retten legger derfor til grunn at faren for gjentakelse av en alvorlig voldshandling er knyttet til den videre utvikling av tiltaltes psykiske sykdom», står det i dommen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus